back

Григорій Ковтун: Зберегти Ніжинську центральну районну лікарню – зберегти сільську медицину

14 квітня 2021

 

  Відповідно до нового адміністративно-територіального устрою Ніжинський район набув іншого вигляду. До Ніжинщини приєднались Бахмацький, Бобровицький, Борзнянський та Носівський райони. Загалом у складі Ніжинського району тепер 17 міських, селищних та сільських громад. Як того передбачає реформа децентралізації, комунальна власність районних рад передається на баланс громад.

  Так, усі заклади медицини, в тому числі районні лікарні Носівського, Бахмацького, Бобровицького, Борзнянського районів, уже передані у власність відповідних міських територіальних громад. На даний час лише Ніжинська центральна районна лікарня ще залишається на балансі Ніжинської районної ради.

  Від початку свого заснування вона обслуговувала сільське населення Ніжинщини. І хоча сьогодні медична реформа передбачає вибір пацієнтом будь-якого лікаря будь-якої лікарні, маючи електронне направлення, Ніжинська ЦРЛ повинна продовжити свої функції в наданні медичних послуг саме сільському населенню, - переконаний голова Ніжинської райдержадміністрації Григорій Ковтун.

  З таким переконанням посадовець не раз зустрічався з керівництвом та персоналом закладу, наголошував на розробці стратегії розвитку та збереженні лікарні, перегляду економічної складової, розширенню послуг, підписанню договорів на додаткові «пакети» з Національною службою здоров’я України. Звичайно, ця стратегія потребує підтримки влади. Фінансову допомогу на оплату енергоносіїв у 2021 році, за домовленістю очільника району Григорія Ковтуна, надають Лосинівська, Талалаївська, Вертіївська та Крутівська громади. За час пандемії коронавірусу, за сприяння районної державної адміністрації, за рахунок державного, обласного, районного, місцевих (сільських й селищного) бюджетів, благодійних фондів, спонсорів, депутатів різних рівнів, в тому числі Верховної Ради, лікарня отримала допомогу у придбанні засобів індивідуального захисту, дезрозчинів, експрес-тестів на визначення COVID-19, кисневого та іншого медичного обладнання тощо. Усі здійснені заходи спрямовані на підтримку сільської медицини та на допомогу сільському населенню у боротьбі з коронавірусом.

  Втім, до 01 липня 2021 року Ніжинська ЦРЛ має бути передана на баланс однієї з територіальних громад Ніжинського району. Остаточне рішення прийме Ніжинська районна рада разом з тією ТГ, яка виявить бажання та буде фінансово спроможною утримати медичний заклад вторинного рівня. Наразі з керівництвом кожної громади проходить обговорення даного питання, проте Григорій Ковтун переконаний: медичні послуги повинні надаватись якісно та професійно кожному жителю Ніжинщини.