back

Григорій Ковтун: На часі – розробка стратегії збереження Ніжинської центральної районної лікарні

19 лютого 2021

Ще від квітня минулого року змінилась система фінансування медичних закладів вторинного рівня. Національна служба здоров’я України сплачує за надані послуги з лікування пацієнтів. Цих коштів цілком достатньо на оплату заробітної плати персоналу, а от оплата енергоносіїв не передбачається, - розповідав генеральний директор КНП «Ніжинська центральна районна лікарня» Юрій Солодько під час зустрічі завідуючих відділеннями із головою райдержадміністрації, заступником голови районної ради та керівниками чотирьох територіальних громад Ніжинщини – Лосинівської, Вертіївської, Талалаївської та Крутівської.

 

Варто зауважити, що раніше оплата енергоносіїв медичного закладу здійснювалась за рахунок районного бюджету. Від початку цього року кошти районного бюджету були розподілені між громадами, як то передбачає реформа децентралізації. Тож саме громади і мають допомоги в утриманні районної лікарні. Адже сільське населення потребує свого закладу вторинного рівня.

 

Усі голови територіальних громад від підтримки лікарні не відмовляються і пообіцяли надавати допомогу на оплату енергоносіїв, зокрема за січень загальна сума складає 450 тис. грн. Проте кожен з них наголошував на нових підходах функціонування закладу – розширення послуг, в тому числі платних, прийняття бізнесових рішень стосовно утримання самого приміщення, загалом – повний перегляд економічної складової медичної установи. Адже в найближчому майбутньому лікарню на свій баланс отримає одна з територіальних громад, і вона не повинна стати збитковим тягарем для сільського бюджету.

 

Тож розробка стратегії розвитку й збереження Ніжинської центральної районної лікарні з урахуванням усіх пропозицій голів територіальних громад й оптимізації закладу – це наразі найважливіше завдання адміністрації медустанови, - наголосив голова райдержадміністрації Григорій Ковтун.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА