back

Збережемо первоцвіти!

18 лютого 2021

 

 

  Державна екологічна інспекція у Чернігівській області інформує, що на виконання доручення голови Державної екологічної інспекції України від 08 лютого 2021 року № 22 у зимово-весняний період на території Чернігівської області проводиться посилення заходів державного нагляду (контролю) щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, в тому числі занесених до Червоної книги України.

 Щовесни, як на території України так і в Чернігівській області, великих обсягів набуває торгівля ранньоквітучими весняними рослинами – так званими первоцвітами. 

 Важких непоправних втрат завдає масовий збір першоцвітів – підсніжника, конвалії, проліска, цикламена та крокусу, що призводить до послаблення, а у невеличких місцезростаннях до повного пригнічення насіннєвого поновлення. Цінні першоцвіти занесені до Червоної книги України і будь-який збір їх або пошкодження суворо забороняється.

Проте, численні постаті з букетиками цих квітів, що заполоняють міські базари, вулиці, підземні переходи рано навесні, свідчать про те, що заборона ця ігнорується відкрито і нахабно. Дільці, які наживаються на знищенні рідкісних і зникаючих рослин, повинні зрозуміти, що добуваючи собі гроші, вони позбавляють своїх дітей і онуків можливостей бачити цю красу в майбутньому.

 До того ж, варто нагадати, що згідно зі ст. 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення знищення видів рослин, які занесені до Червоної книги України, тягне за собою накладання штрафу на громадян від 340 до 510 грн. з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб - від 510 до 850 грн. з конфіскацією незаконно добутого. За незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, ст.88-1 КУпАП передбачено накладення штрафу від 153 до 340 грн. Крім того, за кожну знищену червонокнижну ранньоквітучу рослину розмір компенсації за шкоду становить 1 мінімальну заробітну плату. 

 Для припинення збору, перевезення та торгівлі зникаючими первоцвітами, на виконання вимог Законів України “Про охорону навколишнього природного середовища”, “Про рослинний світ” та “Про Червону книгу України” та з метою захисту, відтворення видів рослин, занесених до Червоної книги, Державною екологічною інспекцією в Чернігівській області розроблений і затверджений Чернігівською ОДА план спільних заходів щодо забезпечення охорони навколишнього природного середовища і контролю за використанням природних ресурсів.

 На виконання даного плану заходів в районах і містах області створені оперативні рейдові групи з державних інспекторів з охорони навколишнього природного середовища, громадських інспекторів з охорони довкілля, працівників ГУНП та лісової охорони. Рейдові перевірки здійснюватимуться у можливих місцях збору та продажу квітів, а також на залізничних вокзалах.

При виявленні порушень природоохоронного законодавства складаються протоколи про адміністративні правопорушення з наступною їх передачею на розгляд відповідним судовим органам.

Районна державна адміністрація закликає громадськість проявити екологічну свідомість - не зривати, не продавати і не купувати перших весняних квітів!

 

Якщо ви стали свідком незаконного збору, продажу чи транспортування весняних квітів, будь-ласка, повідомте про це Держекоінспекцію у Чернігівській області за номером (04622) 65-13-62 та правоохоронні органи за номером «102» для вжиття заходів реагування.