back

Снігові замети: поради для пішоходів та водіїв

11 лютого 2021

 

  Україну цими днями накрили сніговий циклон та хуртовини. Не минуло це лихо і Чернігівську область. Випали значні опади у вигляді снігу та мокрого снігу. В результаті цих проявів стихійних сил природи виникли снігові замети.

  Громадяни вже стикнулися зі складністю пересування вулицями та на транспорті. Адже при таких умовах різко погіршується видимість, переривається транспортне сполучення як в місті, так і між населеними пунктами області. Випадання снігу, а особливо мокрого з дощем при зниженій температурі повітря і ураганному вітрі створює умови для зледеніння ліній електропередач, зв’язку, контактних мереж електротранспорту, а також покрівель будівель, різного роду опор і конструкцій, що нерідко викликає їх руйнування.

 Особливу небезпеку снігові замети створюють для людей, захоплених у дорозі, далеко від людського житла. Занесені снігом дороги, втрата видимості викликають повну дезорієнтацію на місцевості.

З оголошенням штормового попередження – необхідно обмежити пересування, особливо на власному транспорті, створити вдома необхідний запас продуктів (води, палива), виконати герметизацію житлових приміщень, що допоможе зберегти тепло і зменшить витрати палива.

 Але, повністю зупинити повсякденну діяльність неможливо. Тому доцільно скористатися порадами для збереження свого здоров'я та, можливо, і життя.

Поради для пішоходів

 

      перший крок для того, щоб залишитися живим та здоровим у період сильних снігопадів – це тепло вдягатись та взуватись. Одяг має бути теплим, щоб людина не мерзла, і щільний, щоб вітер та сніг не мали можливості забратися за комір. При цьому, через те, що під час снігопадів пересуватися й так не просто, бажано, що одяг не сковував рухів. І не забувайте вдягати рукавиці. Взуття також має бути теплим та щільним, бажано, ще й водовідштовхувальним. Якщо ж ні, то застосовуйте засіб для взуття з водовідштовхувальним ефектом;

          перепади температури впливають на роботу кровоносних судин шкіри: на морозі вони різко розширюються, намагаючись зігріти організм, а в приміщенні після повернення з вулиці - звужуються. Ці перепади погіршують кровообіг та обмін речовин й негативно впливають на загальний стан шкіри, а особливо на обличчя та руки. Для того, щоб захистити шкіру, необхідно не менше, ніж за годину до виходу на вулицю, зволожувати її густими кремами жирної текстури, які мають захисні функції. Також лікарі радять взимку умиватися прохолодною, а не гарячою водою, тому що різкі зміни температур сушать та подразнюють шкіру;

          планувати нові справи необхідно заздалегідь. Тож, коли ви збираєтесь йти на роботу, в магазин, відвести дітей у садочок або школу тощо – плануйте час з урахуванням можливих колапсів на дорозі, затримок громадського транспорту, уповільненого руху. Виходьте заздалегідь, а не в притик часу;

          видимість у водія транспортного засобу у снігопад суттєво погіршується, особливо вночі, проїжджа частина перетворюється у дзеркало, яке просто відбиває світло фар, гальмівний шлях у автомобілів збільшується в 2-4 рази. Крім того, автомобіль може занести. Тому у негоду пішоходам потрібно бути вкрай уважними і не затуляти собі огляд парасольками, шарфами чи шапками під час перетину дороги.

 

Поради для водіїв транспортних засобів

 

          Найкраще в умовах снігопаду – це залишити авто вдома і скористатися громадським транспортом. Проте, якщо без автомобіля все ж не обійтися:

         обов’язково використовуйте зимову гуму. Деякі водії помилково вважають, що на повнопривідному автомобілі можна безпечно використовувати всесезонну гуму. Насправді, навіть повнопривідне авто не забезпечує кращу керованість на зимовій дорозі, а також не поліпшує зчеплення з дорогою під час руху;

          перед виїздом потрібно обов’язково очистити авто від снігу, щоб мати під час руху добру видимість та максимально знизити шанс потрапити в дорожньо-транспортну пригоду. Зчищати сніг потрібно з усього автомобіля, а не лише з лобового скла. Той сніг, який знаходиться на даху, може під час руху злітати на лобове і заднє скло, що погіршить видимість на дорозі. Більш того, купа снігу з даху вашого автомобіля може погіршити видимість водієві, який рухається на іншому автомобілі позаду вас;

          під час руху на слизькій або засніженій дорозі всі ваші дії повинні бути плавними. Будь-які різкі рухи можуть порушити баланс стійкості автомобіля і він може втратити зчеплення з дорогою. Не розганяйте авто різко і не проводьте різкого гальмування. Якщо ваш автомобіль має зимовий режим водіння, то обов’язково увімкніть його. Крім того, варто остерігатися крутих підйомів, а за можливості краще планувати маршрут так, щоб їх оминати;

          під час руху в снігу бажано тримати дистанцію до машини, що їде попереду, і бути подалі від пішохідної зони;

          використання мобільного телефону або іншого гаджету під час руху автомобіля може спричинити аварію;

          не рекомендується паркувати автомобіль на узбіччі або на першій смузі дороги – це може заважати роботі снігоприбиральної техніки. Більш того, таке авто може бути евакуйоване за допомогою евакуатора;

          у снігопад або ожеледь контроль над автомобілем повинен бути ручним, круїз-контроль в поганих погодних умовах на дорозі використовувати не рекомендується.

 

 Якщо автомобіль застряг в снігу на трасі не варто намагатися подолати снігові замети, необхідно зупинитися, повністю закрити жалюзі машини, укрити двигун зі сторони радіатора. Якщо є можливість, автомобіль треба встановити двигуном у навітряну сторону. Періодично треба виходити із автомобіля, розгрібати сніг, щоб не опинитися похованим під снігом. Крім того, не занесений снігом автомобіль - гарний орієнтир для пошукової групи. Двигун автомобіля необхідно періодично прогрівати для уникнення “розморожування двигуна”, якщо система охолодження залита водою. При прогріванні автомобіля важливо не допускати затікання в кабіну (кузов, салон) вихлопних газів: з цією метою важливо слідкувати, щоб вихлопна труба не завалювалася снігом.

 Якщо у дорозі разом опинилося декілька чоловік (на декількох автомобілях), доцільно зібратися разом і використати один автомобіль як укриття; із радіаторів двигунів необхідно злити воду.

Ні в якому разі не можна залишати укриття – автомобіль: у сильний снігопад (хуртовину) орієнтири, які здавалися надійними з першого погляду, через декілька десятків метрів можуть бути загублені.

 Викликаючи рятувальників, якщо застрягли в заметіль, потрібно чітко вказати місце, де ви зупинилися, постаратися “прив’язатися” до якогось орієнтиру: найближчого населеного пункту, АЗС, кілометрового стовпа, пагорбу, лісу тощо.

Виконуйте ці прості правила. Пам’ятайте! Біду завжди легше попередити!

 

Станіслав Михайленко,

методист НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області