back

Спілкування з громадою – черговий крок до співпраці

05 лютого 2019

Керівництво райдержадміністрації проводить зустрічі з жителями громад, метою яких є спілкування та врахування їхньої думки при формуванні перспективного плану розвитку району на 2019-2021 роки.

       У рамках робочих поїздок у населені пункти району,  04 та 05 лютого перший заступник голови райдержадміністрації  Сергій Батрак  побував у селах Крути, В. Кошелівка, та Дуболугівка.

       За участю сільських голів та місцевих активів відбулося активне обговорення проблемних питань, актуальних для жителів сіл.

      Звертаючись до мешканців, Сергій Батрак зазначив, що зустрічі, які проводяться з громадами району  мають на меті почути безпосередньо на місцях думки людей, їх пропозиції, проблемні питання, знайти спільно шляхи їх вирішення. Держава готова співпрацювати з тими, хто хоче розвиватися. Перед мешканцями стоїть завдання визначитися з проектами та пріоритетними напрямками розвитку громади та напрацювати відповідний алгоритм дій. Посадовець зауважив, що для ефективного розвитку громади треба працювати над бюджетоутворюючими чинниками. А найбільші надходження до сільського бюджету звичайно дає земля. А тому, проведення детального аналізу по невитребуваним паям, аналізу нормативно-грошової оцінки землі,  інвентаризація земель, в тому числі колективної власності, , – усе це дає можливості громадам збільшити власні надходження до бюджетів, - наголошував Сергій Батрак.

    Учасники зібрань мали змогу поспілкуватися на тему формування спроможних об’єднаних територіальних громад, зокрема про переваги, які отримають мешканці територій в результаті проведення децентралізації та створення ОТГ,  ремонту доріг, про правові взаємовідносини, які мають бути вибудовані в громадян з орендарями їх земельних паїв.

    Особливу увагу перший заступник голови райдержадміністрації приділив  і стану реалізації ініціатив Президента України та Уряду у медичній та освітянській галузях.

     У ході зустрічей обговорили  також ряд проблемних  питань громад, зокрема, це транспортне сполучення, якість пасажирських перевезень, ремонт дорожнього покриття,   можливості підвищення відсотків нарахування орендної плати за паї. Звучали нарікання з приводу реформування поштових відділень, непорозуміння з оплатою комунальних платежів тощо.