back

Зміни до порядку надання субсидій

15 травня 2018

СТОСОВНО ПОДАННЯ НОВИХ ЗАЯВ ТА ДЕКЛАРАЦІЇ

З 1 травня 2018 року, на підставі внесених 27 квітня 2018 року Урядом змін у Постанову № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», в Україні діє оновлена програма житлових субсидій. На основі змін, з травня управління проведе перепризначення субсидій на наступний рік та розрахує її розміри на літній період.

Повторно подавати документи на оформлення субсидії необхідно визначеним категоріям осіб, а саме:

- особи, які на початок періоду за який враховуються доходи для призначення субсидії, досягли 18-ти років та за інформацією ДФС не мають доходів або вони отримували дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, або вони не сплатили єдиного внеску на загальнообов’зкове державне соціальне страхування у розмірі, меншому ніж мінімальний;

- внутрішньо переміщені особи;

- особи, члени сім’ї яких не зареєстровані за адресою домогосподарства;

- особи, які є орендарями житлових приміщень(будинків);

- особи, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично в ньому не проживають.

Пунктом 6 Положення визначено випадки, коли субсидія не призначається:

- перевищення встановленої площі житла (120 квадратних метрів для квартир та 200 квадратних метрів для будинків);

- наявність транспортних засобів, з дати випуску яких минуло менше 5 років;

- несплата працездатними особами єдиного соціального внеску;

- здійснення покупки на суму більше 50 тис. грн. (у тому числі набуття права власності);

- наявність заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг.

Постановою скасовані форми Заяви та Декларації, що були затверджені постановою КМУ України від 28.02.2015 р. № 106. Нові форми затверджені наказом Мінсоцполітики від 2 травня 2018 року № 604.

Заява про призначення житлової субсидії

Декларація про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії

СТОСОВНО ТЕРМІНУ НА ЯКИЙ ПРИЗНАЧАЄТЬСЯ СУБСИДІЯ

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням на відповідний сезон: неопалювальний (до вересня включно) або опалювальний (до квітня включно.

Таким чином, призначення здійснюється двічі на рік.

Субсидія для відшкодування витрат на придбанняч твердого палива та скрапленого газу, як і раніше, призначається на календарний рік.

СТОСОВНО ОБРАХУВАННЯ ДОХОДУ ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ СУБСИДІЇ

Під час призначення субсидії у травні враховуються доходи за 3-4 квартали попереднього року (крім пенсії). Розмір пенсії враховується за квітень. Враховуються також доходи членів сім’ї осіб із складу домогосподарства у разі, коли член сім’ї зареєстрований за іншою адресою.

Доходи від реалізації молока враховуються у розмірі 30% від нарахованих сум, якщо заявник подав довідку, що підтверджує суму доходу від реалізації молока. Непрацюючим працездатним особам, в разі призначення субсидії, враховується в дохід на рівні трьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи.

Для осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, в залежності від категорії, нараховується дохід на рівні однієї, двох або трьох розмірів мінімальної заробітної плати станом на кінець періоду, за який враховуються доходи.

СТОСОВНО ПРИЗНАЧЕННЯ СУБСИДІЇ ЗА РІШЕННЯМ КОМІСІЇ

Субсидія може бути призначена в окремих випадках за рішенням комісії:

- на понаднормову площу житла (не більше 30%);

- за наявності транспортного засобу (у тому числі у членів сім’ї), з дати випуску якого минуло менше 5 років;

- якщо у працездатної особи відсутній дохід або її дохід менший мінімальної заробітної плати та/або вона не сплатила єдиний соціальний внесок у мінімальному розмірі (крім тих хто навчається, перебуває на обліку в центрі зайнятості або отримує допомоги, яким субсидія призначається на загальних засадах). Таке рішення не може бути прийнято щодо осіб, які перебували за кордоном більше 60 діб. При цьому контролюється сплата особами єдиного соціального внеску протягом терміну дії субсидії;

- у разі купівлі (або набуття права власності) житла, земельної ділянки, товарів або послуг на суму більше 50 тис. грн..;

- за наявності заборгованості з оплати послуг, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн)

- за фактичним місцем проживання за наявності договору оренди житла;

- за фактичним місцем проживання внутрішньо переміщеним особам;

- без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих (враховуючи норми щодо розміру отриманих ними доходів та перебування за кордоном).

Комісії надані повноваження щодо визначення додаткових документів, які не передбачені Положенням, але необхідні для розгляду комісією питань.

ЩОДО СПЛАТИ ЗА ПОСЛУГИ ОТРИМУВАЧАМИ СУБСИДІЇ

Постановою введено обов’язок для громадян, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, щомісячно сплачувати обов’язкову частку плати за послуги незалежно від обсягу спожитих послуг. У разі несплати обов’язкової частки плати надання субсидії припиняється за поданням надавачів послуг.

Протягом місяця отримувачі субсидії повинні повідомити органи соціального захисту населення про наступні зміни:

- складу зареєстрованих у житлі: хтось виписався чи прописався

- соціального статусу членів сім’ї: хтось звільнився або влаштувався на роботу, став пенсіонером

- про здійснення одноразової покупки (набуття права власності) незалежно від розміру

- набору комунальних послуг: відмовилися від централізованого палення і перейшли на індивідуальне чи навпаки.

Для отримання більш повної інформації необхідно звернутись до відділу адресних соціальних виплат управління соціального захисту населення Ніжинської РДА, телефони: 201-98, 236-41, 715-79.