back

Відкриття меморіальної дошки О. Кониському у с. Переходівка

19 серпня 2016

18 серпня у с. Переходівка біля приміщення фельдшерського пункту, незважаючи на дощ, було людно. Тут зібралися на мітинг, присвячений відкриттю меморіальної дошки Олександру Кониському з нагоди 180-річчя від дня його народження, жителі сіл Переходівка та Стодоли, вчителі та учні Стодольської школи, і поважні гості, серед яких заступник голови райдержадміністрації Оксана Мелашенко, помічник народного депутата Олександра Кодоли Тамара Стратілат, депутат районної ради, директор Стодольської школи Дмитро Примак, голова Стодольської сільської ради Катерина Борисенко, старший науковий співробітник Центру пам`яткознавства НАН України та УТОПІК Сергій Зозуля, науковці-історики Чернігівського державного університету ім.. Т. Шевченка Олександр Місюра та Валентин Панченко.

«Ім`я Олександра Кониського у радянські часи, на жаль, було забуте. Лише після здобуття нашою державою незалежності ми вперше у 2006 році в с. Переходівка відзначили 170-річчя від дня народження Олександра Кониського, - говорила під час свого виступу на мітингу заступник голови райдержадміністрації Оксана Мелашенко, - цьогоріч ця дата відзначається на загальнодержавному рівні, сьогодні проходять урочисті заходи і у Києві, і у Чернігові, і в Ніжині. У Ніжинському районі 72 населені пункти, але не кожен з них може похвалитися видатними земляками, а Олександр Якович Кониський – ваша справжня гордість. Я дуже хочу, аби ім`я Кониського не було забутим, щоб наші нащадки його завжди пам`ятали та шанували, і передавали пам`ять про нього наступним поколінням

«Десятки років ми вслухалися в слова «Молитви за Україну», але навіть не здогадувались, що її автор наш земляк Олександр Кониський, - зауважила під час свого виступу помічник народного депутата Олександра Кодоли Тамара Стратілат, - я дуже вдячна, що завдяки спільним зусиллям істориків, науковців та представників влади, зокрема народного депутата Олександра Кодоли, надбання і праця Олександра Кониського нарешті достойно оцінені на державному рівні. Я дякую Ніжинській районній державній адміністрації за проведений захід та відкриття меморіальної дошки!»

«У перший рядок «Молитви за Україну» «Боже, великий, єдиний, нам Україну храни!» Олександр Кониський вклав основну споконвічну ідею українського народу до єдності, самостійності та незалежності. Він, ніби пророк, передбачив незалежність нашої держави і своєю громадською позицією зробив багато для цього!» - наголосив старший науковий співробітник Центру пам`яткознавства НАН України та УТОПІК Сергій Зозуля.

«Як керівник Стодольської школи та вчитель історії, я можу запевнити всіх, що пам`ять про Олександра Кониського буде жива, його ім`я не буде забутим. Разом з учнями ми досліджуємо його біографію та творчість, відзначаємо різними заходами його річниці, і будемо робити це і надалі.» - Запевнив присутніх під час свого виступу депутат районної ради, директор Стодольської школи Дмитро Примак.

Меморіальну дошку нашому видатному земляку на приміщенні фельдшерського пункту відкрили заступник голови райдержадміністрації Оксана Мелашенко та Стодольський сільський голова Катерина Борисенко.

А над батьківською землею Олександра Яковича пролунала "Молитва за Україну" у виконанні працівників культури Ніжинського району.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА