back

Зміни до деяких законів України щодо надання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім"ям та інвалідам

13 травня 2011

З метою посилення адресності державної соціальної допомоги, яка надається малозабезпеченим сім"ям, та покращення соціального захисту малозабезпечених сімей 15 березня 2011 року Верховною Радою України схвалено Закон України „Про внесення змін до деяких законів України щодо надання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім"ям та інвалідам”. Зазначеним законом внесено зміни до Закону України „Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім"ям” де доповнено склад малозабезпеченої сім"ї жінкою та чоловіком, які проживають однією сім2єю, не перебувають у шлюбі, але мають спільних дітей. При цьому до складу сім"ї включаються незалежно від місця проживання (перебування) або реєстрації діти, які навчаються за денною формою навчання у професійно-технічних, вищих навчальних закладах I-IV рівнів акредитації до досягнення двадцяти трьох років і не мають власних сімей.

Крім цього, законом збільшено розмір рівня забезпечення прожиткового мінімуму для кожної дитини-інваліда, яка входить до складу малозабезпеченої сім"ї, з 10 до 20 відсотків.

Новоприйняті норми чинного законодавства передбачають, що одержувачам державної соціальної допомоги на дітей-інвалідів відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інваліда», призначаються надбавки на догляд, якщо вони перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, у відпустці у зв"язку з вагітністю та пологами, у відпустці без збереження заробітної плати, у разі якщо дитина-інвалід потребує домашнього догляду, при умові фактичного догляду за нею.

Також проводиться призначення надбавки на догляд за одинокими інвалідами з дитинства ІІ-ІІІ груп, які потребують постійного стороннього догляду. Призначення проводиться на підставі довідок, які видаються лікарсько-консультативними комісіями лікувально-профілактичного закладу.

У разі смерті інваліда з дитинства та дитини-інваліда відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» або інших нормативно-правових актів допомога на поховання виплачується за вибором членам його сім"ї або особі яка здійснила поховання.

Крім цього, законом буде збільшено з 01.01.2012 розмір надбавки на догляд за інвалідом з дитинства І групи на 25 відсотків. Відповідно до зазначеного закону зміни, що вносяться до Законів України „Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім"ям” та «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» набирають чинності з дня опублікування (8 квітня 2011 року).

С.Ярмак-нач.відділу адресних

соціальних виплат райУПСЗН