back

Нарада у голови РДА: Утримання закладів медицини та передача їх у власність громад

03 грудня 2020

Реформування медичних закладів району та передача їх у комунальну власність ОТГ – основне питання наради, яку провів сьогодні голова райдержадміністрації Григорій Ковтун за участю його заступників, голови районної ради Анатолія Красносільського, заступника голови районної ради Дмитра Коробка та головних лікарів КНП «Ніжинська ЦРЛ» і КНП «Районний центр ПМСД» Юрія Солодька та Івана Бондаря.

 

Керівники медичних закладів вже провели розрахунки щодо річної вартості утримання установ.

 

У повному обсязі здатні самостійно себе забезпечити 6 амбулаторій сімейної медицини (а їх у Ніжинському районі всього 6) завдяки фінансуванню з Національної служби здоров’я України, - зауважив Іван Бондар, - утримувати фельдшерські пункти допомагали сільські ради та деякі сільськогосподарські підприємства. На усі ФП (їх 41, діючих 39) необхідно близько 2 млн. грн.

 

Розуміючи потреби населення у необхідності отримувати медичну допомогу у будь-який час і в кожному, навіть маленькому, населеному пункті, сільські ради щороку надавали фінансову допомогу на утримання ФП. Чи зміниться позиція голів громад після виборів? Чи для всіх залишиться питання медицини в пріоритеті? Та чи згодні ОТГ отримати у комунальну власність приміщення закладів охорони здоров’я? З’ясувати відповіді на ці запитання голова райдержадміністрації Григорій Ковтун доручив Івану Бондарю, аби розуміти подальші перспективи функціонування мережі фельдшерських пунктів району.

 

Передавати у комунальну власність громади приміщення амбулаторій сімейної медицини радив не поспішати голова районної ради Анатолій Красносільський. Він переконаний, що первинна ланка медицини району має залишатись цілісним майновим комплексом і під обов’язковим управлінням Ніжинської райдержадміністрації.

 

Ніжинська ЦРЛ з 1 квітня цього року отримує фінансування з Національної служби здоров’я України та від запроваджених платних послуг, - наголосив Юрій Солодько, - на утримання персоналу заробленого вистачає. А от комунальні послуги сплачували за рахунок коштів з районного бюджету. Цього року видатки склали 2 млн. 850 тис. грн. Без додаткового фінансування на енергоносії лікарня не виживе, - переконаний головний лікар, тому ОТГ мають надати свою підтримку закладу. Кожна громада вже отримала листи з розрахунками у відповідності до кількості населення.

 

Наступного тижня будуть проводитись співбесіди із головами ОТГ щодо реформування закладів району, їх утримання та передачі у комунальну власність громад, - наголосив Григорій Ковтун, - аби вони змогли прийняти рішення разом із місцевими депутатами та передбачити кошти у бюджеті наступного року.

 

Крім того, під час наради головні лікарі доповіли про стан захворюваності на COVID-19 серед населення району, забезпечення киснем хворих, які лікуються в стаціонарі. А їх наразі 13, як поінформував Юрій Солодько.

 

Завтра Ніжинська ЦРЛ отримає 16 нових кисневих концентраторів, - наголосив перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Батрак. А з резервного фонду районного бюджету будуть виділені кошти на придбання генератора для забезпечення додаткового електричного живлення установи.

 

Відділ організаційної та інформаційної діяльності, діловодства та контролю РДА