back

Учасники Революції Гідності довели: українці вільні творити своє майбутнє

20 листопада 2020

День Гідності і Свободи в Україні відзначається щороку 21 листопада згідно з Указом Президента. Його встановлено на честь початку двох знаменних і доленосних подій у новітній українській історії: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.

День Гідності та Свободи став своєрідним наступником Дня Свободи, що відзначався на честь Помаранчевої революції з 2005 по 2011 роки 22 листопада, але згодом був скасований.

Саме 21 листопада 2013 року розпочались перші протестні акції української громадськості у відповідь на рішення тодішньої влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

 

30 листопада вночі відбувся кривавий розгін пртестуючих. Стало зрозуміло, що країна рухається до авторитаризму: зневага до прав людини, корупція, свавілля правоохоронних органів, побиття, а згодом й вбивства громадян. Протести перетворилися з проєвропейських на антиурядові та стали значно масштабнішими.

 

Так починалася Революція Гідності, під час якої Україна втратила найкращих своїх синів – тих, хто за національні цінності, свободу, гідність, право на вибір, єдність, демократичність, стояли на Майдані до останнього, і відлетіли навічно в засвіти Небесною сотнею.

 

Свого Героя Небесної Сотні має і Ніжинщина. Віктор Орленко народився в с. Талалаївка, з родиною проживав у столиці. Коли почалися протести на Майдані, вдома всидіти не змогли, ані він, ані його діти. 18 лютого 2014 року, коли вже почались обстріли, Віктор рятував пораненого сина, за що сам отримав кулю у голову. Хлопець вижив та одужав, а батько потрапив до лікарні у надважкому стані. Два місяці Віктор Орленко перебував у комі. Проходив реабілітацію у клініці «Шаріте» у Німеччині. Після реабілітації прийшов до тями, зміг сидіти і говорити. Однак після повернення в Україну його стан різко погіршився. Помер 3 червня 2015 року у Київській клінічній лікарні № 1. Поховали його на рідній землі - у селі Талалаївка. Згідно Указу Президента України Віктору Орленку присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота зірка» (посмертно).

 

На фасаді рідної йому школи встановлено меморіальну дошку. Сучасні школярі не забувають свого героя, шанують його пам’ять, організовують патріотичні заходи, а найголовніше щиро горді з того, що за їхніми партами колись сидів той, хто є прикладом мужності й патріотизму, віри й незламності, любові до рідної землі і власного народу.

 

Сьогодні з нагоди Дня Гідності та Свободи службовці Ніжинської районної державної адміністрації під час мітингу-реквієму вшанували хвилиною мовчання загиблих героїв Небесної Сотні, згадали події 7-річної давнини, подякували тим українцям, котрі не побоялися вийти на протести заради майбутнього України, заради відстоювання своїх демократичних прав і свобод, які вийшли на захист честі й гідності всього українського народу. Учасники Революції Гідності довели кожному з нас, що українці вільні творити своє майбутнє!

 

Крім того, посадовці разом із головою райдержадміністрації Григорієм Ковтуном вклонилися пам’яті Віктора Орленка на його могилі в с. Талалаївка.

Відділ організаційної та інформаційної діяльності, діловодства та контролю РДА