back

Надбавка на догляд одиноким особам, які досягли 80-річного віку

05 листопада 2020

 

 

  29 липня 2020 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 663 де визначено, що державна соціальна допомога на догляд призначається одиноким особам, які досягли 80-річного віку та за висновком ЛКК потребують постійного стороннього догляду.

 До одиноких осіб, що мають право на державну соціальну допомогу належать громадяни, що не мають працездатних родичів, зобов’язаних за законом їх утримувати.

Підтвердженням належності до цієї категорії є:

– інформація про відсутність працездатних родичів (незалежно від місця їх проживання), зобов’язаних за законом їх утримувати;

– інформація про склад сім’ї.

 Державна соціальна допомога на догляд встановлюється у розмір 40% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність і виплачується  одиноким особам, які досягли 80-річного віку та за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду і одержують пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» або Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Станом на листопад розмір допомоги на догляд для вищевказаної категорії осіб становить 684,80грн. (1712,00грн. х 40%).

Така допомога на догляд призначається з дня звернення за допомогою.

Для того, щоб отримати таку допомогу необхідно подати наступні документи:

– заява за формою, встановленою Мінсоцполітики (під час подання заяви пред’являється паспорт громадянина України, трудова книжка та довідка про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;

– інформація про склад сім’ї чи про віднесення особи до одиноких осіб зазначається в декларації про доходи та майно особи, яка звернулася за призначенням соціальної допомоги;

– медичний висновок лікарсько-консультативної комісії про те, що особа потребує постійного стороннього догляду (видається в лікарні за місцем перебування на обліку у сімейного лікаря чи за місцем перебування на медичному обслуговуванні).

– довідку з Пенсійного фонду про вид та розмір пенсії, і про неотримання надбавки на догляд.

  Для призначення соціальної допомоги заява подається заявником особисто, поштою або через представника, який діє на підставі виданої йому довіреності, посвідченої нотаріально.