back

Голосуй безпечно

20 жовтня 2020

 

 

      25 жовтня 2020 року відбудуться чергові місцеві вибори, на яких обиратимуть депутатів сільських, селищних і міських рад та сільських, селищних і міських голів.

  Відповідно до ст.38 Конституції України, громадяни України мають вільне право обирати та бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Але, поряд з цим, дуже актуальним стає питання безпеки на виборчій дільниці, адже згідно з ст.3 Основного закону держави «Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю».

  Відповідальність за організацію і забезпечення техногенної та пожежної безпеки на виборчих дільницях покладається на органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування або інші органи (посадових осіб), які відповідно до закону здійснюють їх повноваження.

Постійний контроль за техногенним і протипожежним станом на період підготовки та проведення виборів здійснює черговий виборчої дільниці.

          Але кожен громадянин повинен дбати за власну безпеку та правильно реагувати на надзвичайні ситуації, які можуть виникнути.

Дії при виявленні підозрілого предмету:

опитати присутніх, можливо цей предмет належить їм;

не чіпати, не відкривати, не зсувати з місця знахідку;

огородити місце виявлення підозрілого предмету та взяти його під охорону;

відвести подалі від знахідки людей;

повідомити про виявлення підозрілого предмету керівника об’єкта, голову виборчої комісії чи відповідальну компетентну посадову особу (органи поліції).

У разі виникнення надзвичайної ситуації, зокрема пожежі, слід негайно повідомити про це в аварійно-рятувальну службу цивільного захисту за номером «101».

При цьому необхідно назвати:

адресу об’єкту;

кількість поверхів будівлі;

місце надзвичайної події;

обстановку на ній;

наявність людей;

повідомити своє прізвище.

Потім:

вжити (по можливості) заходи щодо евакуації людей;

при пожежі вжити заходи щодо її гасіння та збереження матеріальних цінностей;

 повідомити про надзвичайну ситуацію керівника об’єкту, голову виборчої комісії, відповідальну компетентну посадову особу або чергового дільниці.

   Бережіть себе та своє здоров’я, будьте обережні під час волевиявлення на виборчих дільницях.

 

Навчально-методичний центр цивільного захисту та

безпеки життєдіяльності Чернігівської області