back

Не згасає пам`ять про загиблих у роки Другої світової війни

13 жовтня 2020

Щороку у ці жовтневі дні на Ніжинщині у с. Світанок відбуваються заходи по вшануванню пам’яті чехословацьких воїнів, які загинули за звільнення України від нацистських загарбників в період Другої світової війни.

 

14 жовтня 1943 року поблизу залізничної станції Яхнівка ворожі війська розбили ешелон із чехословацькими воїнами, що прямував на Київ. Тож жителі села Світанок поховали тіла 54-х героїв у братській могилі. Вона збережена тут дотепер, а пам’ять про загиблих шанується і українцями, і чехами, і словаки на досить високому рівні. Посли й представники Посольств обох дружніх держав приїжджають на заходи щороку.

 

Так, 12 жовтня до Світанку прибули Надзвичайний і Поважний Посол Словацької Республіки в Україні Марек Шафін, військовий аташе Посольства Чеської Республіки в Україні Мартін Канія, Координатор проектів ОБСЄ в Україні Посол Генрік Вілладсен.

 

Також у заходах узяли участь Голова Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту генерал-лейтенант Микола Мальков, представники Міністерства оборони України, голова Ніжинської райдержадміністрації Григорій Ковтун, директор Світанківського музею Українсько-Чесько-Словацької дружби Анатолій Величенко.

 

Приєдналися до урочистостей жителі села Світанок та школярі й педагоги місцевого навчально-виховного комплексу.

 

Поважні гості дякували за збереження братської могили і вшанування пам’яті їх загиблих земляків, котрі полягли не на рідній землі, проте за важливу місію – звільнення світу, і Україну в першу чергу, від нацистських загарбників. Їх подвиг – можливість народження прийдешніх поколінь у мирних державах.

 

У підніжжя братської могили благочинний Ніжинського округу, настоятель храму Всіх Святих от. Сергій Чечин відслужив заупокійний молебень, присутні поклали квіти.

 

Працівники музею провели екскурсію закладом, а військовий оркестр Чернігівського 8- го навчального центру Державної спеціальної служби транспорту виступив із святковою програмою.

 

Крім того, гості ознайомилися з роботою групи розмінування 8-го навчального центру Державної спеціальної служби транспорту. Саме зараз група працює біля залізничних колій поблизу станції Яхнівка і знайшла цьогоріч понад 700 боєприпасів часів Другої світової війни. Ці боєприпаси якраз з того розбитого ешелону із чехословацькими воїнами 1943-го.

 

Пошукову роботу саперів високо оцінили представники Офісу Координатора проектів ОБСЄ в Україні, що фінансують такі заходи на території нашої держави. Голова Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту генерал-лейтенант Микола Мальков відзначив робочу групу розмінування грамотами та пам’ятними годинниками.

 

Варто зауважити, що пошук боєприпасів поблизу с. Світанок відбувається вже не перший рік і буде продовжуватись надалі. Ось уже 75 років, як завершилась Друга світова війна, та спомин про загиблих не згасає, а нагадування про ті буремні й жорстокі часи досі приховані під землею.

Відділ організаційної та інформаційної діяльності, діловодства та контролю РДА