back

Російські пропагандисти намагаються втягнути Україну в карабахський конфлікт

07 жовтня 2020

Проти України регулярно проводяться інформаційно психологічні операції, спрямовані в першу чергу на те, щоб дискредитувати нашу країну в очах міжнародної спільноти.  Велика кількість інформаційних атак  не досягали свого кінцевого результату, або мали досить посередній вплив.

 

Остання така дезіфнормаційна атака все ж здобула серйозний успіх. Коли 29 липня в Білорусі були заарештовані російські найманці, яких назвали "вагнерівці", багато російських інформаційні майданчики в перші ж хвилини заговорили про арешт якоїсь української ПВК, тим самим намагаючись звинуватити Україну у втручанні у внутрішні справи Білорусі.

 

Коли ж "білий шум" з української ПВК не вдався, рівно через тиждень росіяни запустили сценарій про якусь спецоперацію українських спецслужб, що проводиться на території Білорусі.  Проте 18 серпня російський наратив почав пульсувати вже з вуст українських "незалежних журналістів" і адептів "зради" було просто не зупинити в їх сліпому і бездумному потуранні гібридному ворогові.

 

Що ж, на порядку денному у нас чергова гібридна атака мета якої - втягнути Україну в карабахський конфлікт.

 

Так, в російському інформаційному просторі  починають з'являтися повідомлення про формування на території України націоналістичних загонів для відправки в Азербайджан, а потім, в складі азербайджанської армій в зону бойових дій в Нагірному Карабасі.

 

Заздалегідь зауважу, що це класична інформаційна атака, використовувана проти України роками, але поки безуспішно. Російські пропагандисти не один раз намагалися звинуватити українців в участі у війні в Сирії, в складі ІГІЛ, в бойових діях в Лівії тощо. До речі, після того як "білий шум" з української ПВК в Білорусі змінився наративом про "спецоперації українських спецслужб", російські пропагандисти поширювали наратив про те, що в Білорусь прибули українські націоналісти для участі в протестах.

 

У нинішній ситуації Україну, яка є стратегічним партнером Азербайджану, спробують дискредитувати через тему найманства і участі в конфліктах в інших країнах. Вірмено-російська пропаганда постійно намагається надати спецоперації Азербайджану в Нагірному Карабасі міжнародний відтінок, зрозуміло, для дискредитації не тільки самого Баку, але і тих країн, що нібито беруть участь в бойових діях.

 

Тим самим буде створено прецедент для надання міжнародного політичного тиску на Баку і на ті країни, що нібито воюють на його стороні в Нагірному Карабасі. І хоча всі ці спроби поки були безуспішними, а надані докази неспроможні і голослівні - спроби не припиняються і набувають форму інформаційної лавини.

 

Власне, чергова інформаційна атака тільки починає розігріватися і попередження про неї озвучено. А хто попереджений - той захищений. Хоча історія з "Вагнергейтом" показала рівно протилежне. Подивимося, хто на цей раз підхопить старі-нові гібридні наративи.