back

На Чернігівщині СБУ викрила посадовців на розкраданні коштів лісогосподарських підприємств та доведення їх до банкрутства

04 вересня 2020

На Чернігівщині Служба безпеки України викрила посадовців на розкраданні коштів комунальних лісгоспів та свідомого доведення їх до банкрутства.

 

За попередніми даними слідства, організували оборудку група посадовців органів місцевого самоврядування та керівництво низки лісгоспів. Вони зареєстрували декілька посередницьких структур, переважно фіктивних, через які купували деревину у лісгоспів за цінами значно нижчими від ринкових. Потім зловмисники реалізовували її експортерам за ринковою вартістю, а різницю виводили у тіньовий сектор економіки.

 

Своїми діями вони свідомо доводили комунальні лісгоспи до банкрутства, щоб перевести їх у приватну власність.

 

За висновками експертів, розмір збитків, завданих лише одному із 18 комунальних підприємств, перевищив 3 мільйони гривень. Перевірка триває.

 

У ході проведеного санкціонованого обшуку в одного із фігурантів провадження вилучено документи бухгалтерської звітності, чорнові записи, печатки посередницьких структур.

 

У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 3 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України, тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до оборудки.

 

Заходи із викриття протиправної схеми проводили співробітники Управління СБ України у Чернігівській області під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.