back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

01 вересня 2020

 

На минулому тижні виникла 2 пожежі:

  Вночі 26 серпня до чергової частини служби порятунку м. Ніжина надійшло повідомлення про пожежу квартири в багатоквартирному житловому будинку за адресою: м. Ніжин, вул. Овдіївська. Внаслідок пожежі вогнем пошкоджено перекриття на площі 2 кв.м. та покрівлю на площі 3 кв.м.

  Вночі 30 серпня до чергової частини служби порятунку м. Ніжина надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку за адресою: Ніжинський район, с. Дуболугівка, вул. Лугова. знищено: покрівлю та перекриття по всій площі, стіни житлового будинку на площі 20 м.кв., домашні речі, майно в житловому будинку та господарчу будівлю по всій площі; пошкоджено: стіни житлового будинку. На місці пожежі виявлений труп чоловіка господарки житлового будинку 1986 року народження та їхньої доньки 2018 року народження.

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

  • обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.
  • виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.
  • маленька іскорка може стати причиною великого лиха.
  • паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.

В м. Ніжині та Ніжинському районі працівники ДСНС

проводять рейди по житловому сектору

  Проблема виникнення пожеж у житловому секторі громадян викликає особливого занепокоєння у рятувальників ДСНС України. Слід зазначити, що з початку року зареєстровано 129 пожеж в м. Ніжині та Ніжинському районі. Біда, у переважній більшості випадків, трапляється в оселях соціально незахищеної категорії населення. Самотні громадяни похилого віку, інваліди, багатодітні та неблагонадійні родини, люди, які зловживають алкогольними напоями не завжди в змозі підтримувати належним чином пожежну безпеку своїх помешкань.

 З метою профілактики пожеж, інших надзвичайних подій 10 по 16 липня, спільно з представниками засобів масової інформації, проведені профілактично-роз'яснювальні рейди на території с. Талалаївка та м. Ніжина відповідно.

 В ході роботи фахівці ДСНС у житлових будинках виявили порушення правил пожежної безпеки, зокрема пошкоджені дроти та скрутки електромереж. Такі недоліки ставлять під загрозу життя власників осель та життя оточуючих. Співробітники ДСНС вказали господарям на наявні недоліки та провели роз`яснювальну роботу, під час якої довели вимоги заходів безпеки у побуті та першочергові дії у разі виникнення пожежі.

Зважаючи на те, що на Ніжинщині виникають пожежі з причини дитячих пустощів з вогнем, особлива увага приділялась роз'яснювальній роботі серед батьків багатодітних родин щодо недопущення залишення дітей без нагляду, навчання підростаючого покоління правилам безпеки, зокрема як поводитись з сірниками, електроприладами, а також у разі виявлення вибухонебезпечних і підозрілих предметів.  Під час проведення профілактичної роботи рятувальники вручили мешканцям будинків листівки й пам'ятки з інструкціями з питань безпечного поводження у різних небезпечних ситуаціях.

 

Начальник Ніжинського МРВ

У ДСНС у  Чернігівській області

Дмитро Кравцов

 

Рятувальники закликають дорослих дбати про безпеку дітей!

  Останні дні літніх канікул юні українці намагаються провести із максимальною користю. Хтось насолоджується відпочинком, іграми на свіжому повітрі, можливістю по-довше поспати, тощо. Проте є діти, які, вочевидь, намагаються сховатися від неминучого початку нового навчального року. Інакше як пояснити одразу два випадки пошуків малолітніх дітей упродовж усього кількох днів.

 Так, 27 серпня на Прикарпатті, а саме у с. Ріп’янка Калуського району, близько 19:20, вийшла з дому гуляти із собакою та не повернулась додому дівчинка 2007 року народження. До пошуків одразу приступили 20 працівників поліції, 20 працівників Національної гвардії України та місцеве населення. 28 серпня для надання допомоги було направлено пошуково-рятувальне відділення міста Івано-Франківськ, кінологи, Спеціалізована пошуково-рятувальна частина Аварійно-рятувального загону спеціального призначення. Цього ж дня по-обіді дівчина самостійно вийшла з лісового масиву поблизу села Мислів Калуського району та в задовільному стані була доставлена працівниками поліції до місця постійного проживання.

 Днями раніше на Харківщині, до Служби порятунку від співробітників Національної поліції надійшло повідомлення про надзвичайну подію у селі Станичне Нововодолазького району. Там загубився хлопчик 2008 року народження, що мешкає в тому ж селі. Від ДСНС у пошуково-рятувальних роботах брало участь 55 осіб особового складу, у тому числі 2 кінологічних розрахунки. Крім того до пошуків долучились також працівники поліції, волонтери та місцеві мешканці. На пошуки хлопця були направлені і 2 літаки громадської організації «Цивільний повітряний патруль». Хлопця знайшли співробітники Національної поліції наступного дня. Той ховався у лісосмузі на околиці рідного села.

 Тож, ДСНС вкотре наголошує батькам, що найкращим методом профілактики надзвичайних подій за участю дітей є увага дорослих та постійний контроль за дозвіллям юних дослідників.

 Водночас для того, щоб з початком нового навчального року діти почувалися в безпеці, перебуваючи і у закладах освіти, рятувальники проводили комплекс організаційних та практичних заходів, спрямованих на забезпечення та приведення у належний протипожежний стан шкіл та садочків країни.

 У ході перевірок фахівці Служби порятунку наголошували, що створення ефективного протипожежного захисту навчальних закладів — важливий фактор у забезпеченні безпеки учасників навчально-виховного процесу і передбачає:

наявність та утримання в належному стані первинних засобів гасіння;

наявність протипожежної сигналізації;

наявність і утримання в належному стані евакуаційних виходів з будівлі, оснащення їх спеціальними знаками;

оформлення інформаційних стендів зі схемами з профілактики надзвичайних ситуацій;

проведення інструктажів з учнями та персоналом школи на тему пожежної безпеки тощо.

Пам'ятайте, що знання правил пожежної безпеки є запорукою збереження життя та здоров'я дітей!

 

Служба порятунку інформує

 Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

 Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає

 Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

 Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань.  Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

 

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області