back

Про підсумки діяльності за 7 місяців 2020 року

28 серпня 2020

 Про підсумки діяльності за 7 місяців 2020 року та пріоритетні завдання на найближчу перспективу йшлося на кущовій нараді обласної служби зайнятості, що відбулася 27 серпня на базі Ніжинської міськрайонної філії Чернігівського обласного центру зайнятості.

 За словами директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Лідії Падалки, через карантин, під час якого безробітними стали сотні тисяч громадян країни, служба зайнятості була вимушена зосередитись на соціальній складовій – виплаті допомоги по безробіттю громадянам, що втратили роботу, та допомоги по частковому безробіттю роботодавцям, які зберегли персонал та робочі місця. З послабленням карантинного режиму пріоритети у роботі фахівців служби зайнятості змінилися і постало завдання - наповнення бази вакансій та якнайшвидше повернення громадян до праці.

 За 7 місяців 2020 року обласною службою зайнятості взято на облік 18,8 тис. безробітних громадян, що упівтора раза більше у порівнянні з минулим роком. За словами Лідії Падалки, переважну більшість з них, зокрема, 14,5 тисяч зареєстровано у карантинний період. Пік реєстрації припав на квітень 2020 року - тоді лави безробітних поповнили 5,3 тис. осіб - утричі більше минулорічного показника. Всього ж протягом січня-липня поточного року  на обліку в службі зайнятості перебували та отримували послуги 29,5 тис. громадян.

 Станом на 1 серпня 2020 року в області налічувалось 17,7 тис. безробітних, що майже на 60% більше, ніж на цю дату рік тому. На одне вільне робоче місце претендувало 13 осіб проти 7-ми в минулому році.

 Через карантин значно знизився попит на робочу силу. З початку 2020 року до обласної служби зайнятості роботодавцями подана інформація про наявність 13,5 тис. вільних робочих місць, що на третину менше, ніж у минулому році. На 20% зменшилася й кількість роботодавців, які заявили потребу у працівниках.  Отож, Лідія Падалка серед ключових завдань служби зайнятості назвала посилення співпраці з роботодавцями, які сьогодні знову потребують робочої сили. На її думку, резерви для наповнення бази вакансій  - у активізації взаємодії з ринкоутворюючими підприємствами на підставі укладених угод, а також розвитку партнерських зв’язків з роботодавцями, які скористалися послугами служби зайнятості для отримання допомоги по частковому безробіттю. Нагадаємо, в області допомогу по частковому безробіттю отримали 7,5 тис. роботодавців та підприємців, забезпечивши збереження майже 13 тисяч робочих місць.

 Зі збільшенням бази вакансій у службі зайнятості сподіваються на швидке повернення безробітних до праці. Для цього наразі наголошують на необхідності  активізації їх зусиль до пошуку роботи шляхом надання  послуг з професійної орієнтації, залучення до участі в інформаційних семінарах та тренінгах. «Громадянам, які перебувають на обліку в службі зайнятості, варто усвідомити, що головна мета їх звернення - не виплати, а пошук роботи, який необхідно здійснити швидко та якісно», - сказала очільниця обласного центру зайнятості. А перед керівниками структурних підрозділів вона поставила завдання відновити ефективну роботу служби та фінансову стабільність Фонду соціального страхування на випадок безробіття.

 Учасники наради відвідали приватне підприємство «Копиця», яке спеціалізується на пошитті м’яких іграшок, та обговорили шляхи подальшої співпраці.