back

Працювати і одночасно перебувати на обліку в службі зайнятості заборонено законодавством. Але інколи люди ігнорують цю заборону. Чим загрожує зловживання статусом безробітного, як служба зайнятості виявляє порушників? 

20 серпня 2020

 

На сьогодні вже маємо  непоодинокі випадки, коли особи реєструються в службі зайнятості як безробітні, та водночас отримують дохід. Такі дії обертаються несприятливими наслідками, передусім, для самих безробітних.

Статус безробітного надається громадянам за їх особистою заявою. Там людина зазначає, що не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів, у тому числі не забезпечує себе роботою самостійно.

 У день реєстрації в службі зайнятості громадянина як безробітного особистий консультант ознайомлює його з правами та обов’язками зареєстрованого безробітного. При цьому наголошується на відповідальності за подання до служби зайнятості недостовірних даних та документів.

Слід зауважити, що факт незаконного отримання допомоги по безробіттю і зловживання офіційним статусом безробітного може бути виявлений як при реєстрації, так і протягом усього періоду безробіття.

Ці питання також постійно обговорюються на інформаційно-роз’яснювальних семінарах та при індивідуальних зустрічах з клієнтами.

Безробітний повинен повідомити свого кар’єрного радника про працевлаштування: укладання трудового договору чи цивільно-правового, підписання контракту, започаткування власної справи, отримання соціальних виплат. У разі виїзду безробітного за межі України з метою працевлаштування чи здійснення іншої діяльності, спрямованої на отримання прибутку, також необхідно повідомити про це державну службу зайнятості.

Відповідальність за достовірність поданих до центру зайнятості даних і документів покладається на безробітного.

 

Внаслідок неправомірних дій:

1. Буде скорочено тривалість виплат.

Тривалість виплат допомоги по безробіттю скорочується на строк до 90 календарних днів у разі приховування відомостей про працевлаштування на тимчасову роботу (зокрема, за межами України) або здійснення іншої діяльності за винагороду в період одержання допомоги по безробіттю.

2. Буде стягнуто неправомірно виплачені кошти.

Працівники державної служби зайнятості вправі звернутися з позовом до суду про стягнення коштів, отриманих без належної правової підстави. Як правило, інформація про виконання робіт за винагороду надходить від органів Пенсійного фонду України. Статус підприємця підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Слід також пам’ятати про набрання чинності 21 грудня 2019 року Закону України «Про верифікацію та моніторинг державних виплат», який розширює можливості щодо встановлення дійсного майнового стану та фактів отримання доходу за здійснення тієї чи іншої діяльності. Ухвалюючи рішення про стягнення незаконно отриманої допомоги, суди також стягують судовий збір.

3. Кримінальна відповідальність.

За певних обставин отримувачі допомоги по безробіттю, які мають додатковий дохід і приховують цей факт, можуть понести кримінальну відповідальність. Наприклад, їх дії, відповідно до наявної судової практики, кваліфікуються за статтею 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство). Це карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до 240 годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Проте є винятки, коли можна працювати і при цьому отримувати допомогу по безробіттю.

Це:

1. Виконання оплачуваних громадських робіт .

2. Отримання допомоги по частковому безробіттю.

3. Робота на виборах.

- Головне завдання державної служби зайнятості – допомогти безробітному знайти легальну роботу, роботодавцям – кваліфікованих працівників, а не виплачувати фінансову допомогу. То ж радимо шукачам роботи: якщо звертаєтеся до служби зайнятості – досконало розберіться зі своїми доходами та відомостями, які подаються для призначення матеріального забезпечення та отримання соціальних послуг, задля уникнення негативних наслідків.

Нам усім випало щастя жити у час Інтернету та розвитку комп’ютерних технологій, тому слід усвідомити, що за таких умов приховати будь-які відомості від державних органів неможливо.