back

Фейки як зброя Кремля

13 серпня 2020

 

  Кампанія з дезінформації стосовно COVID-19 посилюється, її джерело — або Росія, або структури, афілійовані з Кремлем. Так, заклик генсека ООН про зняття санкцій з «деяких країн» з огляду на пандемію коронавірусу пролунав в унісон з висловами «головомовців» російської дипломатії, які закликають «обнулити всі санкції на світі» і карати країни, які ці санкції не будуть знімати.

  Оскільки страх пандемії зробив світову аудиторію більш вразливою перед операціями інформаційного впливу, російська машина пропаганди не забула це використовувати для тиску. Російська пропаганда використовує пандемію Covid-19 для досягнення цілей у своїй, придуманій кремлівськими стратегами війні за переділ світу за кремлівським поняттями.

  Те, що це цілеспрямована кампанія, а не звичайне використання чергової кризи для того, щоб просто поглибити існуючі протиріччя, можна зрозуміти за ступенем залучення до операції усіх медіа, так чи інакше підконтрольних Кремлю. Тут задіяні всі підрозділи інформаційних військ Кремля – ​​агентства Sputnik, що працюють на різні країни, регіональні вузли дезінформації,медіа, безпосередньо або опосередковано пов’язані з Адміністрацією президента, депутатами Держдуми, довколакремлівськими олігархами, Костянтином Малофєєвим, система пригожинського медіахолдингу «Патриот», а також увесь пул, асоційований з умовною «русской весной» та іншими операціями.

  Росія також використовує мережу англомовних сайтів для поширення дезінформації про пандемію коронавірусу. Ці сайти пов’язані з двома колишніми співробітниками військової розвідки РФ (ГРУ). InfoRos.ru, Infobrics.org та OneWorld.press. Сайт InfoRos.ru належить російському уряду, два інші сайти формально є незалежними інформаційними порталами. Лише за два місяці, з травня до початку липня, вони оприлюднили більш 150 матеріалів про коронавірус, частина з яких буда зроблена на підтримку Росії. До кампанії з дезінформації про коронавірус причетні двоє росіян - Деніс Тюрін та Олександр Старунський. Раніше вони обіймали керівні посади в агентстві «Інфорос», є колишніми співробітниками ГРУ та досі мають зв’язки з розвідкою. Представники ДНР та російські спецслужби навмисно поширюють серед користувачів соціальних мереж паніку та неправдиву інформацію. Росіяни активно використовують діяльність ботоферми, які входять до розгалуженої міжрегіональної мережі, керованої з Росії.

  Інформаційні "вкиди", які відпрацьовують ботоферми, направлені на створення панічних настроїв під час пандемії коронавірусу та дискредитацію дій української влади.

  Окремим пакетом йде дискредитація України і призначенням її цапом-відбувайлом – як у частині основної перешкоди для зняття санкцій, так і в якості розсадника коронавірусу в Європі. У низці матеріалів Київ вже називається головним противником зняття санкцій, і, відповідно, простого і легкого виходу з економічної кризи. І тут знову йдуть в хід тези про Україну як про державу, що не відбулася, яка точно не здатна пережити потрійну кризу – влади, епідемії і економіки, і потенційне джерело заражених коронавірусом гастарбайтерів і біженців. Тут розрахунок простий – звичайно, не на те, що Україна перестане існувати, а на те, що, як це вбачають з Кремля, – змучені коронавірусом «старші партнери» у вигляді ЄС просто самі змусять Україну припинити «займатися русофобією» і у випадку, якщо особливо поталанить, визнати Крим російським, а Донбас – особливою територією. Водночас, через сірий сегмент інтернету, яким в даному випадку послужили інформаційні ресурси невизнаних республік, проводиться інтенсивне вкидання про те, що з України до США та країн Європи нібито будуть відправлені українці, які мають бойовий досвід, для підтримки протестів. Дану інформацію поширюють представники так званої "розвідки" невизнаних республік. РФ, що перехопила у СРСР естафету архітектора світового хаосу, ставить собі на служіння будь-які явища, що дестабілізують ту чи іншу країну. У свою чергу, в своїх діях РФ намагається часто звинувачувати інших. Наприклад, як Україну російські ЗМІ та експерти звинувачують в експорті «Майдану» в світ.

  Окрім фейків на тему коронавірусу, проросійські ЗМІ розганяють фейки, які дискредитують Революцію Гідності. Це частина кремлівського плану на знищення незалежності України

  У РНБО заявляють, що Росія буде поширювати фейки, щоб загострити ситуацію всередині країни і дискредитувати Україну на міжнародній арені

  У Національному координаційному центрі кібербезпеки очікують втручання Росії в місцеві вибори, що мають відбутися цієї осені. Росія буде робити спроби маніпулювати суспільною свідомістю, поширювати фейки з метою загострення суспільно-політичної ситуації всередині країни і дискредитації України на міжнародній арені.