back

З нагоди 1032-ї річниці Хрещення України відбулось засідання круглого столу

27 липня 2020

Напередодні великого свята – 1032-ї річниці Хрещення України та Дня пам’яті рівноапостольного святого князя Володимира Великого у Ніжинській районній державній адміністрації відбулось засідання круглого столу на тему «Хрещення Київської Русі-України: історія і сьогодення» за участю представників Української православної церкви та Православної церкви України Ніжинської єпархії та Архієпископа Чернігівського і Ніжинського ПЦУ Євстратія Зорі.

 

Відкрив захід голова райдержадміністрації Григорій Ковтун, він привітав присутніх із прийдешнім святом, побажав усім миру, благополуччя та довгоочікуваного завершення війни на території нашої держави. Подякував за щоденну молитву за Україну та весь український народ. Висловив сподівання на конструктивну співпрацю та активне обговорення порушеної теми.

 

Відзначив, що запровадження християнства на Русі сприяло зміцненню державності, поширенню писемності, створенню визначних пам'яток літератури. Під його впливом розвивалися живопис, кам'яна архітектура, музичне мистецтво, розширювалися і зміцнювалися культурні зв'язки з країнами Західної Європи. Християнство внесло позитивні зміни у світогляд людей – воно плекало надію на порятунок та краще духовне життя.

 

Методист відділу культури, сім’ї, молоді і спорту райдержадміністрації Ніна Хребто представила увазі присутніх відеоматеріал про пам’ятки архітектури – духовні святині Ніжинського району, які сотні років виконували свою місію й відкриті для вірян сьогодні.

 

Переглянувши відео, Архієпископ Євстратій Зоря відразу відзначив, що збережені святині – це таланти, які мають бути примножені для майбутніх поколінь. На його думку церковний скарб Ніжинщини ще не достатньо оцінений й потребує розвитку. Архієпископ переконаний: прийняття християнства приєднало Київську Русь до когорти європейських держав, а ще навчило знаходити шляхи до співпраці. Так, у вже сучасній Україні 25 років діє Всеукраїнська Рада церков і організацій, куди входять представники 17-ти різних конфесій, котрі хоч і мають різні переконання та відстоюють цінності, притаманні українському народові.

 

В переддень великого свята з вітальним словом від імені Митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента звернувся до присутніх протоієрей, секретар Ніжинської єпархії УПЦ Валерій Дашко. Зауважив, що князь Володимир Великий до хрещення був зовсім іншою людиною, але своїм прикладом навчив любові до ближнього та проповідувати це іншим.

 

А протоієрей, благочинний 2-го Ніжинського благочиння УПЦ Миколай Марчишак наголосив, що українська церква вже більше тисячі років виконує свою місію спасіння людей. А збережені святині Ніжинщини – прояв віри наших людей – не мають перетворитися на музеї, в них завжди повинні звучати молитви.

 

Міцна держава тоді, коли має міцну церкву, - переконаний протоієрей, благочинний Ніжинського округу ПЦУ, настоятель Собору Всіх Святих Сергій Чечин, який висловив сподівання на об’єднання українського православ’я. Підтримав його й протоієрей, настоятель Храму Святої Покрови Михаїл Якубів, який вважає Хрещення Русі великим духовним насліддям українського народу. Тисячолітня подія не має бути просто минулим, а прикладом для будування майбутнього - єднати в єдину церкву, в цілісну державу.

 

Влучно підсумував виступи священнослужителів протоієрей, настоятель Петро-Павлівської церкви с. Кунашівка Василь Костенко, назвавши зібрання за круглим столом незвичним, але свідченням віри кожного.

 

Під час засідання круглого столу з невеличкою доповіддю на тему історії і значення Хрещення Русі виступив доктор історичних наук, доцент, завідувач кафедри Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя Євген Луняк. Він запевнив, що християнство на наших землях поширювалось ще до офіційного хрещення, в тому числі серед очільників держави. А об’єднання козаків із церквою за часів Б. Хмельницького створило міцне українське військо. Науковець переконаний: саме завдяки християнству й людській вірі Україна відбулася як держава.

 

Відділ організаційної та інформаційної діяльності, діловодства та контролю РДА