back

Як влада «народних республік» поширює фейки навколо COVID-19 та карає за «дезінформацію про коронавірус»

27 липня 2020

Поширення хвороби COVID-19 стало не тільки випробовуванням для всього світу, але і новим приводом для створення численних фейків та маніпуляцій проти України з боку РФ та підконтрольних Кремлю гібридних збройних формувань на Донбасі. Окуповані території і до цього були уражені російською пропагандою та пандемія коронавірусної хвороби ще більше ускладнила життя людей, які вже 6 років знаходяться фактично у заручниках російських військ та незаконних збройних формувань, що імітують діяльність «народних республік».

 

«Законотворчість» в ОРДЛО щодо дезінформації про COVID-19

 

Досить пародійно виглядає законотворча діяльність на території окремих окупованих районів Донецької та Луганської області, яка черговий раз демонструє наскільки справді «незалежні» ці утворення від Москви.

 

Наприклад, у так званих «ДНР» із затримкою на місяць вслід за Держдумою Російської Федерації прийняли зміни до Кримінального кодексу, у яких прописали покарання та величезні штрафи за поширення фейків про коронавірус. При цьому сума штрафів та строки виправних робіт або позбавлення волі і у РФ, і в ОРДО повністю однакові: від 300 тисяч до 2 млн. рублів в залежності від наслідків поширення інформації, яку визначать, як фейкову. І це досить розпливчасте трактування, зважаючи, що російські окупаційні сили можуть використати цей «закон» як привід для переслідування громадян України та організувати справжні репресії лише за пост у соцмережі, який буде викривати якусь незручну для окупантів інформацію про масштаби зараження, дії окупаційної влади чи факти трагедій. Немає жодних сумнівів, що цей «закон» спрямований проти громадян та ніяк не зачепить підконтрольних Кремлю пропагандистів та ЗМІ, які постійно продукують фейки, пов’язані із COVID-19.

 

Наприклад, «офіційний представник прес-служби» бойовиків «ДНР» Дмітрій Астрахань для місцевих та російських телеканалів публічно озвучив яскравий фейк нібито COVID-19 був розроблений у біологічних лабораторіях України. Цю інформацію миттєво підхопили та активно тиражували російські ЗМІ.

 

Або інший приклад, на власному брифінгу офіційний представник прес-служби бойовиків «ЛНР» Яков Осадчій озвучив дезінформацію, нібито 59-ту мотопіхотну бригаду ЗСУ виводять із району проведення операції Об’єднаних сил, бо в ній, за його даними, захворіли на COVID-19 аж 79% особового складу, а це більше 1500 військовослужбовців. У прес-службі 59-ї бригади ЗСУ цю інформацію спростували та зазначили, що на даний час у бригаді немає жодного хворого на коронавірус, а ротації підрозділів в ООС відбуваються згідно затверджених раніше планів.

 

І тут цікаво, звідки бойовики та ї російські куратори взяли цифру 1500 військовослужбовців? Звісно, вони могли її просто вигадати, але не виключено, що це була вже традиційна спроба віддзеркалення інформації, яку міжнародна волонтерська спільнота InformNapalm опублікувала на тиждень раніше: «В армії Росії та ВВНЗ виявили більше 1500 випадків COVID-19». Але на відміну від фейків, які поширюють бойовики, вказані дані щодо російської армії були цілком офіційні і посилалися на інформаційні бюлетені МО РФ.

 

Математика проти дезінформації

 

Звісно, в залежності від кількості тестування на коронавірус будь-які цифри щодо кількості хворих можуть бути занижені та не відображати реальну картину поширення епідемії. Але за відсутністю переконливих альтернативних даних треба спиратися на офіційні джерела. І тут можна також оцінити та порівняти загальні масштаби, наприклад, у РФ та в Україні. Так станом на 7 травня у РФ зафіксовано та підтверджено вже більше 177 тис. хворих на COVID-19, при цьому у російській армії лише за офіційною статистикою, яку опублікувало Міністерство оборони РФ, виявлено близько 2700 хворих, з них 1506 випадків захворювання виявлені у військових частинах та 1182 серед курсантів та слухачів у вищих військових навчальних закладах - це приблизно 1,53% від загальної кількості інфікованих громадян РФ.

 

В Україні станом на 8 травня виявили 14 195 випадок, за даними Медичних сил ЗСУ серед українських військових хворіє на COVID-19 - 29 осіб та ще 53 вже одужали, тобто загалом для розрахунку пропорції можна взяти 82 - це приблизно 0,6% від загальної кількості громадян України, які на даний час хворіють або перехворіли на коронавірусну хворобу.

 

Спробуємо обчислити який відсоток був би, якщо б раптом інформація від російських пропагандистів була достовірною тільки щодо однієї бригади ЗСУ, навіть не враховуючи всі Збройні Сили. Тоді б співвідношення 13691: 1500 вказало нам, що майже 11% хворих були б військові (на противагу 1,53% у РФ). Так проста математика на загальнодоступних даних вже дає уявлення і допомагає розвінчати фейки з ОРДЛО у два кроки, навіть, якщо не брати до уваги офіційні спростування.

 

Ситуація з COVID-19 у ОРДЛО та «карантин» по-російськи

 

З об’єктивних причин важко оцінювати дійсні масштаби захворюваності на коронавірус в ОРДіЛО, бо російські окупаційні сили всіляко перешкоджають збору цієї інформації міжнародними організаціями.

 

Майже в кожному звіті СММ ОБСЄ з початку введення карантину йдеться про випадки заборони пересування з боку представників незаконних збройних формувань, які пояснюють ці обмеження карантинними мірами через COVID-19. Тому спостережна місія не може оцінити реальний стан справ навколо епідемії на окупованій території. Нагадаємо, що 20 березня міжнародна волонтерська спільнота InformNapalm опублікувала аналіз перешкоджання діяльності СММ ОБСЄ з боку РФ на Донбасі за перший квартал 2020. Публікація була перекладена та поширена на 8 мовах. 25 березня Європейський Союз на своєму офіційному сайті також відреагував на неправомірні дії російських найманців на Донбасі. У ЄС наголосили, що Росія та незаконні збройні формування, які вона підтримує, мають забезпечити безперешкодне пересування СММ ОБСЄ, Червоному Хресту та іншим міжнародним організаціям через контактну лінію. 30 березня міністри закордонних справ Німеччини та Франції також публічно висловили стурбованість щодо перешкод СММ ОБСЄ, які постійно створюють незаконні збройні формуваня «ДНР» та «ЛНР», використовуючи поширення COVID-19 як формальний привід.

 

Але якщо оцінити дійсні масштаби епідемії на Донбасі наразі неможливо, то м’які карантинні умови, які диктує Кремль окупованому Донбасу, дозволяють припустити наскільки агресивно може поширюватись хвороба у ОРДіЛО. Наразі не існує ліків або вакцини від COVID-19, тому весь світ вживає певні карантинні обмеження на пересування громадян і самоізоляцію, яка вважається єдиним дієвим способом локалізувати поширення хвороби. І тут варто звернути увагу на обмеження, які діють між РФ та окремими окупованими територіями Донецької та Луганської областей.

 

Так, InformNapalm звертав увагу на активне перекидання російських підрозділів радіаційного хімічного та біологічного захисту (РХБЗ) між окупованими Росією територіями у зв’язку з пандемією COVID-19. За даними Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій (МінТОТ) України на території ОРДіЛО на ротаційній основі перебуває близько 120 фахівців з військових частин РХБЗ Південного військового округу Російської Федерації. За різними оцінками на окупованих територіях Донбасу у якості військових радників, або силового підсилення незаконних збройних формувань постійно перебуває близько 10-15 тисяч кадрових російських військових та професійних найманців – громадян Російської Федерації. Періодично відбуваються ротації, а окремі групи снайперів заїжджають на Донбас, як на сафарі, після якого знову повертаються в РФ.

 

Водночас, Михайло Мішустін підписав розпорядження №1031-р, згідно якого розширив список осіб, яким дозволяють перетинати кордон країни в умовах карантину. Право перетинати кордон отримали військові і цивільний персонал закордонних російських баз. А у його попередньому розпорядженні №763-р від йшлося, що перетинати кордон РФ також можуть громадяни Російської Федерації, які постійно проживають на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей України, при наявності паспорта громадянина Російської Федерації.

 

І тут варто згадати, що лише за 2019 рік на Донбасі за спрощеною процедурою було видано майже 200 тис. паспортів Російської Федерації. Тобто трафік перетину кордону між РФ та ОРДЛО, навіть на період карантину майже ніяк не обмежується. Тож військові «заробітчани» з Москви та громадяни РФ, які мають реєстрацію на окупованій частині Донбасу, безперешкодно потрапляють в ОРДіЛО, без карантинних обмежень. І саме вони ймовірно, можуть стати головним джерелом поширення COVID-19, враховуючи масштаби зараження в Росії. Чи розуміли російські чиновники у Кремлі такі ризики, коли видавали розпорядження щодо перетину кордону з ОРДіЛО? Ймовірно, що так. Але перекидання найманців, або ротації військових для РФ на Донбасі є більш пріоритетним завданням, ніж піклування про здоров’я мирних мешканців, які фактично опинилися у заручниках. Таким чином Росія, як країна-окупант, вкотре порушує Женевську конвенцію і наражає населення окупованих територій на додаткову небезпеку, через непродуману політику Кремля, або цілком усвідомлено створює умови для легкого поширення хвороби і зараження місцевого населення Донбасу.