back

СБУ попередила несанкціоноване втручання у роботу систем зв’язку військового об’єкту на Чернігівщині

23 липня 2020

Служба безпеки України попередила несанкціоноване втручання інтернет-провайдером у роботу системи зв’язку однієї з військових частин, дислокованих на території Чернігівської області.

 

За попередніми даними слідства, представники комерційної структури у сфері надання інтернет-послуг встановили поблизу військового об’єкту радіоелектронне обладнання, яке експлуатувалось з порушенням правил використання радіочастот. При цьому провайдер намагався використовувати частоту передачі, призначену для військового підрозділу.

 

Це могло завдати шкоди процесу обробки інформації, яка передається у військовій радіомережі. Також несанкціоноване встановлення комерційного обладнання ставило під загрозу роботу системи радіоперешкод для протидиверсійної та антитерористичної протидій, зокрема безпілотним літальним апаратам.

 

Під час слідчо-оперативних дій правоохоронці демонтували і вилучили радіоелектронне обладнання, комп’ютерну техніку та електронні носії інформації, які фігуранти використовували у незаконній діяльності.

 

У межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 361 (незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж) Кримінального кодексу України встановлюються всі особи, причетні до правопорушення.

 

Заходи із документування протиправної діяльності проводились спільно зі слідчими Національної поліції у взаємодії з фахівцями ДП «Український державний центр радіочастот» під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.