back

Понад 114 тисяч повідомлень про заборгованість розіслала компанія «Чернігівгаз»

22 червня 2020

 

 На Чернігівщині за доставку газу нині боргують 123 тисячі споживачів. 114,5 тисяч з них вже отримали протягом березня-травня повідомлення про заборгованість від АТ «Чернігівгаз».

  Хоча під час карантину був запроваджений мораторій на нарахування пені і штрафів та відключення газу за борги, але необхідність своєчасно розраховуватись за житлово комунальні послуги законодавством не скасована. Так само не передбачене і відтермінування сплат на час карантину.

  Проте деякі споживачі використали карантин як привід не сплачувати за отримані послуги з доставки газу. При цьому вони не надавали заяв на від’єднання від газових мереж і продовжують користуватися газом. Наразі їх борг перед «Чернігівгазом» - 13,3 мільйони гривень.

  Якщо, після отримання повідомлення про заборгованість, вони не розрахуються з нею, після карантину компанія буде змушена стягувати борги примусово. Серед боржників є й такі, які не виконували свої зобов’язання із розрахунків за розподіл газу ще до початку карантину – тобто не платять з січня.

  Вони будуть першочергово від’єднані від газорозподільної системи зі стягненням боргу через суд. В подальшому ж для користування газом цим споживачам доведеться укласти новий договір та оплатити послуги з під’єднання до мереж.

  Загалом на кінець першого півріччя 2020 року жителі Чернігівщини сплачують за розподіл газу більш дисципліновано, ніж на початку року. Нині рівень розрахунків зріс і сягнув 90%. АТ «Чернігівгаз» дякує всім, хто платить своєчасно - ці сплати по тарифу призначені для утримання в справному стані газорозподільної системи.

  Щоб всі споживачі мали можливість безперешкодно отримувати газ, в цьому році АТ "Чернігівгаз" спрямує 13,5 мільйонів на реконструкцію 9 газорегулюючих пунктів, реконструкцію і заміну 46 шафових газорегулюючих пунктів. Ще понад 13 мільйонів – на заміну 8 тисяч побутових лічильників газу, які вийшли з ладу. Тому карантин не може бути використаний як прикриття для несплат.

  Нагадуємо, що сплатити за доставку газу можна дистанційно за допомогою онлайн-сервісів 104.ua:

особистого кабінету на сайті 104.ua

чат-боту 7104ua у Viber чи Telegram

мобільного додатку 104Mobile для Android

мобільного додатку 104Mobile Light для iPhone