back

Україна вшановує пам’ять жертв політичних репресій

17 травня 2020

 

   Щороку у третю неділю травня в Україні вшановують пам’ять жертв політичних репресій — пам'ять про сотні тисяч наших співвітчизників, які були безжально закатовані за часів комуністичного тоталітарного режиму.

  Ліквідація реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства — такою була мета «Великого терору».

   Політичні репресії в Україні розпочалися із першої спроби встановлення радянської влади – з початку 1918 року, а закінчилися у другій половині 1980-х років. Терор носив цілеспрямований, організований характер, уразив практично всі верстви української нації – інтелігенцію, військовиків, політиків, діячів церкви, культури та мистецтва, та найбільше вдарив по селянству. Від кінця 1920-х і до початку 1950-х років з України виселено 2 млн. 880 тис. розкуркулених селян і членів їхніх сімей.

  Понад 290 тисяч осіб заарештовано в Україні у часи «Великого терору» у 1937—1938 роках, з них близько двох третин розстріляно. Тільки на Чернігівщині лише протягом 1937 року було репресовано майже 9 тисяч осіб.

   19 травня 1938 року була найкривавіша ніч у Києві – у в’язницях НКВД було розстріляно 563 людини. Розстріли, як правило, проводилися на подвір’ях в’язниць, у підвалах НКВД або безпосередньо перед похованням.

Биківнянське поховання жертв сталінських репресій є одним із найбільших на території України. Вже встановлено імена понад 19 тисяч розстріляних громадян.

   Інші місця масових поховань жертв Великого терору політичних репресій 1937–1938 рр. – Рутченкове поле (Донецьк), район Парку культури та відпочинку (Вінниця), П’ятихатки (Харків), Католицьке кладовище (Умань), Єврейський цвинтар (Черкаси), село Халявин (Чернігівщина), Другий християнський цвинтар (Одеса), 9-й км Запорізького шосе (Дніпро). У Західній Україні після 1939 р. також з’явились місця масових поховань, зокрема урочище Дем’янів лаз (Івано-Франківськ), урочище Саліна (Львівська область), Тюрма на Лонцького (Львів).

Пам’ятаймо і вшановуймо пам'ять жертв політичних репресій разом!

 

За матеріалами Українського інституту національної пам’яті