back

Служба "101" застерігає: правила пожежної безпеки в лісі - одні для всіх!

12 травня 2020

Ліс гостинно зустрічає всіх, хто шукає в ньому відпочинку, проте, він вимагає дбайливого до себе ставлення. Розумне користування дарами природи — невід’ємне право людини. Величезної шкоди лісам завдають лісові пожежі. Це страшне лихо не тільки для деревної рослинності, але й для всього живого. Основна причина їх виникнення — порушення протипожежних правил відпочиваючими та іншими людьми, які перебувають у лісі (людська халатність та безвідповідальність, що виявляється у кинутому недопалку, залишеному без догляду чи погано загашеному багатті).

           

Відповідно до вимог Правил пожежної безпеки в лісах України, які є обов’язковими для виконання всіма підприємствами, установами, організаціями (незалежно від виду їх діяльності та форм власності) і громадянами, що з будь-яких причин перебувають у лісі, протягом пожежонебезпечного періоду забороняється: 

  • розведення багать у лісі (крім тих, що пов’язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях);
  • заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети;
  • відвідування населенням хвойних насаджень при 5-му класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека) за умовами погоди;
  • палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки, витрушувати з люльок гарячий попіл, крім місць, що обладнані для цієї мети;
  • викидати у лісі обмащене, просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я тощо;
  • заправляти пальним у лісі паливні баки під час роботи двигуна;
  • експлуатувати машини та інші механізми з несправною паливною та іскрогасною системою;
  • палити або користуватися відкритим вогнем під час проведення робіт з паливно-мастильними матеріалами (переливання пального, заправлення двигунів тощо);
  • використовувати на полюванні пижі, виготовлені з горючих або здатних тліти матеріалів.

 

За порушення правил пожежної безпеки в лісах передбачена адміністративна відповідальність:

 

- статтею 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення вимог
пожежної безпеки в лісах, передбачений штрафна громадян у розмірі від п'яти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятнадцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

- Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах,що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від п'ятнадцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від тридцяти п'яти  до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 

 

Тож вкотре рятувальники Ніжинщини нагадують: шановні громадяни  у пожежонебезпечний сезон не слід запалювати багаття у хвойних насадженнях, у місцях із сухою травою, а також під кронами дерев. Перед відходом з лісу багаття повинно бути ретельно засипане землею, або залите водою до повного припинення тління. Не засмічуйте також ліс побутовими відходами, не влаштовуйте в них смітники.

 

Начальник Ніжинського МРВ

У ДСНС у  Чернігівській області

Кравцов Д.С.

 

Необхідність влаштування систем раннього виявлення

надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення

 

В останні роки відмічається значний ріст кількості надзвичайних ситуацій техногенного характеру, пов'язаних з аваріями на промислових виробництвах. Засоби, що витрачаються на ліквідацію наслідків техногенних аварій, більш ніж на порядок перевищують видатки, що виділяються на забезпечення техногенної безпеки.

 

Одним з найбільш ефективних факторів зниження ризиків виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру є створення і запровадження нових інформаційних технологій контролю за критичними параметрами технологічних процесів на об'єктах з небезпечною діяльністю на основі широкого використання автоматизованих і комп'ютерних засобів.

 

Вагомим кроком у цьому напрямку є впровадження в практичну діяльність на об'єктах підвищеної небезпеки систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення (далі - СРВ).

 

Відповідно до статті 53 Кодексу цивільного захисту України, протоколу №3 засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 14 жовтня 2013 року визначено завдання з обладнання об'єктів підвищеної небезпеки системами раннього виявлення.

 

На засіданні Чернігівської обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій розглянуто та затверджено план-графік впровадження систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення, згідно якого усі об'єкти підвищеної небезпеки області повинні були здійснити монтаж зазначених систем до кінця 2019 року. На необхідність влаштування СРВ неодноразово вказувалось в актах і приписах, які надавались керівникам  за результатами перевірок стану пожежної та техногенної безпеки. Але ця робота проведена не була.

 

Враховуючи вище викладене, Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області повідомляє про необхідність впровадження СРВ у визначений термін.

Начальник Ніжинського МРВ

У ДСНС у  Чернігівській області

Кравцов Д.С.

 

 

Служба порятунку інформує.

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

 

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає.

Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

 

Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань.  Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

Шановні громадяни!

 

У випадку, якщо вам стало відомо про неправомірні дії, як кримінального так і корупційного характеру з боку працівників підрозділів ДСНС ви можете звертатися за телефонами довіри Управління ДСНС України у Чернігівській області: 0-222-65-25-41; 65-25-42;

 

Телефони довіри Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області: 3-15-67; 3-17-43; 2-54-60.

 

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області