back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

16 березня 2020

 

На минулому тижні виникло 4 пожежі:

Ввечері 12 березня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про загорання сухої трави на відкритій території за адресою: м. Ніжин, поблизу вул. Мигалівська. Внаслідок пожежі вогнем знищено суху траву на площі 1 га.

Ввечері 13 березня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про загорання сухої трави на відкритій території за адресою: поблизу с. Колісники Ніжинського району. Внаслідок пожежі вогнем знищено суху траву на площі 1 га.

Вдень 14 березня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про загорання сухої трави на відкритій території за адресою: на околиці м. Ніжина. Внаслідок пожежі вогнем знищено суху траву на площі 5 га.

Вночі 16 березня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу господарчої будівлі за адресою: м. Ніжин, вул. Набережна-Вороб'ївська. Внаслідок пожежі вогнем знищено покрівлю на всій площі, перекриття на площі 15 кв.м. та домашнє майно.

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

  • обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.
  • виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.
  • маленька іскорка може стати причиною великого лиха.
  • паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.

ПАМ’ЯТКА ЩОДО ДОТРИМАННЯ ПРАВИЛ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ В ПОБУТІ

     Стан, який склався сьогодні з пожежами, свідчить, про наявність складних проблем в протипожежному захисті житлового сектору. В Україні щодоби виникає більше 100 пожеж, на яких гине в середньому 5 чоловік. Аналіз свідчить, що найбільша кількість пожеж, біля 75 % сталася саме у житлі. Населення часто порушує елементарні правила пожежної безпеки, не приділяючи їм належної уваги або просто тому, що не знає їх. Це приводить до того, що у житлових будинках пожежі виникають значно частіше. Аналіз пожеж частіше показує, що винуватцями більшості з них є самі мешканці, які зневажають елементарними правилами пожежної безпеки, необережно поводяться з вогнем під час паління, користування приладами освітлення з відкритим полум’ям (гасовими лампами, ліхтарями, свічками, факелами тощо) що особливо небезпечно для горищних приміщень, балконів, коридорів (сіней), комор і різних господарських будівель. Пожежі викликані непогашеною цигаркою або сигаретою, в найбільш розповсюдженими у більшій мірі ніж може здатися на перший погляд. Більшість пожеж, спричинених курінням, пов’язана з курінням у нетверезому стані у ліжку. Не менш поширеною причиною пожеж є порушення правил користування електричними приладами. Аналіз таких випадків показує, що вони відбуваються в основному, з двох причин: у разі порушення правил пожежної безпеки під час користування електропобутовими приладами і прихованої несправності цих приладів. Крім того, пожежі можуть виникати і від несправної електропроводки або неправильної експлуатації електромережі. Це може статися, наприклад, якщо в одну розетку включити декілька побутових приладів водночас. Виникає перевантаження, проводи можуть нагрітися, в ізоляції спалахнути. Основні запобіжні заходи і правила пожежної безпеки при експлуатації електричних та нагрівальних приладів, що використовуються у побуті, так:

  • - нагрівальні прилади можна встановлювати тільки на негорючі підставки;  забороняється залишати прилади, включені без нагляду;
  • - забороняється включати в одну розетку одночасно декілька приладів;
  • - необхідно спостерігати за щільністю контактів в місцях приєднання проводів приладів до вилки, клем між собою, тощо;
  • - небезпечно замінювати запобіжники, що перегоріли в телевізорах, приймачах і інших побутових приладах саморобними або плавкими запобіжниками;
  • - забороняється користуватися саморобними нагрівальними приладами.

Останнім часом почастішали випадки пожеж внаслідок порушення правил пожежної безпеки при експлуатації телевізорів. Для попередження таких пожеж необхідно дотримуватись таких правил:

  •  - розетка підключення вилки живлення повинна знаходитись у доступному місці для швидкого відключення телевізора від електромережі;
  • - слід вимикати телевізор, якщо дорослих немає у кімнаті;
  • - необхідно витягувати вилку шнура живлення із розетки, якщо телевізор вимкнено;
  • - у випадку виникнення несправності в роботі не допускати повторного вмикання телевізора;  закривати вентиляційні прорізи на задній стінці і нижній частині корпуса телевізора.

У житлових будинках, які мають пічне опалення, необхідно звернути увагу на виконання вимог пожежної безпеки під час улаштування печей та їх експлуатації. В цих будинках пожежі найчастіше виникають з причини перегріву печей. Появи у цегляній кладці тріщин, а також в результаті застосування для розпалювання печей горючих і легкозаймистих рідин, випаданні з топки або зольника вуглин. Категорично забороняється залишити малолітніх дітей біля печей, що топляться без догляду дорослих.

Пам’ятайте! Тільки суворе дотримання правил пожежної безпеки дозволить надійно захистити вас і ваш будинок від пожежі.

Начальник Ніжинського МРВ

У ДСНС у Чернігівській області

Дмитро Кравцов

 

Визначені переможці районного етапу Всеукраїнського літературного конкурсу "Щоб не трапилось біди - обережним будь завжди" на протипожежну та техногенну тематику.

16 березня організаційний комітет, до якого увійшли фахівці Ніжинського міськрайонного відділу Управління ДСНС України у Чернігівській області управління та відділу освіти визначив переможців районного етапу Всеукраїнського літературного конкурсу "Щоб не трапилось біди - обережним будь завжди" на протипожежну та техногенну тематику. Журі розглянуло 30 та визначило 8 найкращих робіт, які й прийматимуть участь у обласному етапі.
Як зазначили організатори, художні твори та поетичні твори виконані на високому рівні та відповідають тематиці конкурсу. Діти дуже старались і виявили неабиякі творчі здібності. Завдяки спільній просвітницькій роботі освітян і рятувальників учні обізнані у елементарних правилах дій в екстремальних ситуаціях, знають як уникнути небезпеки і допомогти ближньому.

 

Служба порятунку інформує

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає

Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань.  Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області