back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

10 березня 2020

 

На минулому тижні виникло 6 пожеж:

Вдень 04 березня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про загорання сухої трави на відкритій території за адресою: Ніжинський район, с. Паливода. Внаслідок пожежі вогнем знищено суху траву на площі 3 га.

Вдень 04 березня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу котельні, що є частиною нежитлової будівлі (столярного цеху) Відокремленого підрозділу Національного університету біоресурсів і природокористування України за адресою: м. Ніжин, вул. Шевченка, 10. Внаслідок пожежі знищено перекриття та покрівлю на площі 200 м. кв., пошкоджено покрівлю на площі 20 м. кв.

Вночі 07 березня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу господарчої будівлі за адресою: Ніжинський район, с. Стодоли, вул. Миру, власник встановлюється. Внаслідок пожежі знищено покрівлю по всій площі 5х10м., стіни площею 40м2.

Вдень 07 березня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про загорання сухої трави на відкритій території поблизу м. Ніжин. Внаслідок пожежі вогнем знищено суху траву на площі 1 га.

Ввечері 07 березня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про загорання сухої трави на відкритій території за адресою: Ніжинський район, смт. Лосинівка. Внаслідок пожежі вогнем знищено суху траву на площі 2 га.

Вночі 09 березня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про загорання копиці сіна за адресою: м. Ніжин, вул. Овдіївська. Внаслідок пожежі вогнем знищено копицю сіна розміром 10х5м., та вагою 15 тон.

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

  • обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.
  • виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.
  • маленька іскорка може стати причиною великого лиха.
  • паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.

 

ЗВЕРНЕННЯ

РЯТУВАЛЬНИКІВ ДО МЕШКАНЦІВ НІЖИНЩИНИ

З настанням тепла пожежі стали справжнім лихом, адже на весняному сонці торішні залишки рослинності швидко висохли і легко спалахують від кинутого непогашеного сірника або недопалка. Крім того, ігноруючи вимоги безпеки, люди почали масово спалювати на присадибних ділянках, полях і луках суху траву, стерню, листя або сміття. Як результат, на Чернігівщині щодня виникає 30-40 пожеж. Поривами вітру вогонь швидко розповсюджується на значні відстані і охоплює житлові будинки, господарчі споруди та гектари відкритої території.

Окрім того, з потеплінням діти почали проводити більше часу на вулиці без належного нагляду дорослих і часто вигадують небезпечні ігри з вогнем.

Лише завдяки реагуванню підрозділів Державної служби України з надзвичайних ситуацій вдається стримати страшну хвилю вогню та зменшити негативні наслідки від пожеж.

У зв’язку з цим, рятувальники звертаються до населення з проханням бути вкрай уважними та обережними у поводженні з вогнем. Не розводьте багаття, не кидайте непогашені недопалки або сірники поблизу будівель, в лісопаркових зонах, на полях, луках та узбіччях доріг.

Якщо Ви отримали від уповноважених служб дозвіл на спалювання рослинності чи сміття, то перш, ніж розпалити багаття, розчистіть навколо нього суху траву в радіусі 1 м. Не розводьте вогнища у вітряну погоду та ближче 15 м від будівель. Постійно контролюйте процес горіння, адже поривами вітру або по сухій траві полум’я може вмить перекинутися на житлові чи господарчі будівлі, автомобілі, дерева тощо. Слідкуйте за розвагами дітей, роз’яснюйте їм про небезпеку пожеж, ховайте від них сірники та запальнички.

Пам'ятайте! При згорянні рослинних залишків у повітря виділяються окиси азоту, чадний газ, важкі метали, низка канцерогенних сполук, а також бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря потрапляють діоксини – одні з найотрутніших речовин. З рослинністю, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. Особливо страждають від всього цього діти та ті люди, які мають хворобу легенів чи серця. Тож перед тим, як розпалити багаття, спочатку подумайте про наслідки. 

 

Т.в.о. начальника Ніжинського МРВ

У ДСНС у Чернігівській області

Сергій Шевченко

 

Ніжинські рятувальники застерігають громадян

не провокувати пожеж в природних екосистемах.

            Спалювання громадянами залишків сухої рослинності, необережність у поводженні з вогнем на відкритих територіях щодобово призводить до виникнення пожеж в природних екосистемах Ніжинщини. З метою попередження таких загорянь, а також роз'яснення громадянам про небезпеку впливу вогню і продуктів горіння на здоров'я людей та навколишнє середовище, рятувальники Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області здійснюють профілактично-роз'яснювальні рейди.  05 та 06 березня працівниками Ніжинського МРВ та 16 ДПРЧ У ДСНС України у Чернігівській області проведено профілактичні відпрацювання на території м. Ніжина та Ніжинського району. Під час бесід рятувальники звернули увагу громадян на основні причини виникнення пожеж у природних екосистемах, їх негативні, а іноді й трагічні наслідки, нагадали правила безпечної поведінки під час відпочинку на відкритих територіях та лісопаркових зонах. Крім того, надзвичайники розповіли про можливість виявлення вибухонебезпечних предметів під час проведення земельних робіт та довели послідовність першочергових дій з метою уникнення небезпечних ситуацій. Під час проведення профілактичних заходів фахівці ДСНС надали громадянам профілактичні листівки з короткими інструкціями дій у екстрених ситуаціях.

 

Т.в.о. начальника Ніжинського МРВ

У ДСНС у Чернігівській області

Сергій Шевченко

 

Служба порятунку інформує

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає

Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань.  Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

Шановні громадяни!

 У випадку, якщо вам стало відомо про неправомірні дії, як кримінального так і корупційного характеру з боку працівників підрозділів ДСНС ви можете звертатися за телефонами довіри Управління ДСНС України у Чернігівській області: 0-222-65-25-41; 65-25-42;

Телефони довіри Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області: 3-15-67; 3-17-43; 2-54-60.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області