back

Під час підготовки до проведення весняно-польових робіт слід враховувати причини, що призводять до нещасних випадків

27 лютого 2020

 

  Із настанням весни на сільськогосподарських підприємствах розпочнуться весняно-польові роботи, до яких залучатимуться наймані працівники, сільськогосподарська техніка, мобільні засоби праці, посівні матеріали, засоби оброблення продукції рослинництва.

  Уже сьогодні керівникам сільсьгосподарських підприємств ватро завершувати роботи щодо підтримки працездатності сільськогосподарської техніки та інших транспортних засобів, що використовуватимуться за призначенням. Адже у березні-квітні сільськогосподарськими підприємствами виконується близько третини річного обсягу тракторних робіт і майже така ж частина транспортних робіт у полі.

  Основним нормативно-правовим актом, який регламентує безпечне виконання робіт у сільськогосподарському виробництві, є НПАОП 01.0-1.02-18 Правила охорони праці в сільськогосподарському виробництві, які поширюються на всіх суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правової форми і встановлюють вимоги до охорони праці під час одержування продукції рослинництва і тваринництва, вирощування сільськогосподарських культур на відкритому ґрунті та є обов’язковими для роботодавців і працівників, які виконують роботи з вирощування, збирання, оброблення продукції рослинництва і тваринництва.

  Сукупність чинників виробничого середовища і трудового процесу, які впливають на здоров'я і працездатність людини під час виконання трудових обов'язків, мають у сільськогосподарському виробництві певні особливості.

  Здебільшого польові роботи виконуються на значній відстані від машино-тракторного парку підприємства. Через це знижується контроль за безпекою роботи працівників з боку адміністративно-технічного персоналу. Разом з тим, більш інтенсивно розпочинаються роботи з підготовки техніки, обладнання, мобільних засобів праці для проведення весняно-польових робіт та зростає кількість працівників, зайнятих на ручних роботах.

  У цих умовах слід звернути увагу на підвищення особистої відповідальності водіїв автотранспортних засобів, трактористів-машиністів сільськогосподарського виробництва, ремонтних фахівців за безпеку проведення робіт, а керівникам робіт організувати проведення інструктажів працюючих з питань охорони праці.

  Тому керівники сільгосппідприємств повинні звернути увагу на дотримання правил техніки безпеки та охорони праці підлеглими працівниками, зайнятими експлуатацією засобів виробництва, та забезпечити організацію належного  адміністративного контролю за роботами з сільгосптехнікою, налагоджувальними роботами та підготовкою техніки до подальшої експлуатації в полі та на шляхах загального призначення.

  З огляду на проведений Ніжинським відділенням управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області аналіз нещасних випадків на виробництві, які сталися у 2019 році на сільгосппідприємствах району чи області?, слід зазначити, що порушення працівниками вимог інструкцій з охорони праці та неналежний контроль безпосередніх керівників робіт за процесами виконання робіт стали причинами нещасних випадків на виробництві, зокрема:

  - 01.03.2019 працівник ПОСП «Хлібороб» під час виконання робіт з технічного обслуговування та ремонту трактора на ПОСП «Ічнянське» не забезпечив надійне встановленння під вивішені частини напіврами трактора спеціальних козелків, які забезпечують фіксацію частин та агрегатів транспортного засобу, а отже, не подбав про особисту безпеку і здоров’я в процесі виконання робіт та порушив вимоги інструкції з охорони праці підприємства, а керівник робіт не забезпечив у підпорядкованому підрозділі належний контроль за додержанням працівником вимог правил безпечного поводження з механізмами, обладнанням та іншими засобами виробництва, тому не подбав про безпеку і здоров’я підлеглого парцівника та порушив вимоги посадової інструкції. Внаслідок нещасного випадку потерпілий отримав травми кістки, здавлення м’яких тканин кисті та променево-зап’ясткового суглобу;

- 04.10.2019 працівник ПОСП «Хлібороб» всупереч встановлених вимог виконував роботи з роздачі кормів, стоячи на причепі, цими діями порушив вимоги інструкції з охорони праці підприємства, не подбав про особисту безпеку та здоров’я в процесі виконання робіт, а керівник робіт не забезпечив контроль дотримання підлеглим Правил охорони праці, а отже, знехтував вимогами посадової інструкції та не вжив заходів для запобігання й усунення порушень. Унаслідок нещасного випадку потерпілий отримав травми грудної клітки та закритий перелом ребра;

- 17.10.2019 працівник ПОСП «Агро ВАМ» під час наведення ладу в автомобілі після закінчення робочого часу не переконався у безпечному стані свого робочого місця та був неуважним під час виконання робіт, своїми діями порушив вимоги інструкції з охорони праці підприємства, а керівник робіт не здійснив контроль за додержанням підлеглим працівником правил і норм охорони праці, тому не подбав про про безпеку і здоров’я працівника в процесі виконання ним робіт та своїми діями порушив вимоги посадової інструкції. Внаслідок нещасного випадку потерпілий отримав травму – перелом лівого стегна із зміщенням уламків.

   Тому звертаю увагу не тільки керівників сільгосппідприємств, а й головних інженерів, головних механіків, керівників машино-тракторних підрозділів, керівників молочно-тваринницьких ферм сільгосппідприємств на те, що умовою успішного проведення комплексу весняно-польових робіт є створення безпечних умов праці найманих працівників, здійснення належного адміністративного-технічного контролю за роботою підлеглих і суворе дотримання працівниками трудової та виробничої дисципліни, правил охорони праці.

   Працівники сільгосппідприємств! Дбайте про особисту безпеку і здоров’я в процесі виконання робіт, а також про безпеку і здоров’я оточуючих вас працівників, дотримуйтесь правил безпечного поводження із засобами виробництва, вимог інструкцій з охорони праці щодо виконання робіт і тоді ви уникнете нещасного випадку.

 

                                                             Юрій Тарасенко,

страховий експерт з охорони праці Ніжинського відділення управління виконавчої   дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області