back

Хто такий наставник і як ним стати?

15 січня 2020

 

    Чи часто ви  замислюєтеся  про долю дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в   закладах інтернатного типу?

   Зазвичай ці діти  не мають авторитетних наставників, яким можна довіритися й попросити поради. Роками діти перебувають на повному державному утриманні, коли всі побутові проблеми за них вирішують вчителі, вихователі та інші працівники закладу. Дитина навіть не замислюється над тим, скільки людей забезпечує її комфортне існування. Доросле самостійне життя, яке починається одразу по закінченні закладу, потребує інших знань та навичок, ніж ті, які передбачені шкільною програмою. 

      Саме тому в Україні створили інститут наставництва. То хто такий наставник і як ним стати?

Що таке наставництво?

    Це добровільна, безкоштовна підтримка та підготовка до самостійного життя дитини, що позбавлена батьківського піклування або живе в закладі для дітей-сиріт.

Хто такий наставник?

Наставник – це повнолітня дієздатна особа, яка пройшла спеціальну підготовку та добровільно і регулярно надає цілеспрямовану допомогу випускнику, особливо підтримку в перехідний період. Наставник –це друг-авторитет, готовий проводити час з дитиною, спілкуватися, давати поради. Наставник повинен протягом року зустрічатися зі своїм підопічним щотижня щонайменше на одну годину, але зазвичай їхнє спілкування продовжується роками. Він не зобов’язаний утримувати дитину, робити їй подарунки чи забирати додому. Наставник – це передусім підтримка. Найважливіше в наставництві – це постійність.

    Наставник відіграє важливу роль у житті молодої людини.  Він  стає для неї опорою, слугує особистим прикладом, вислухає та підтримає як старший друг, порадник. Наставник намагається розвивати передусім неформальні стосунки.

 Незважаючи на складність завдань, які можуть стояти перед наставником, насправді наставництво реалізується у звичних та простих видах діяльності:                                                

-        змістовне проведення вільного часу (екскурсії, відвідування музеїв, кіно, кафе, заняття спортом);

-      розвиток життєвих навичок (приготування їжі, створення інтер’єру, користування інтернетом, здійснення покупок, планування бюджету);

-   спілкування (безпосередні бесіди, по телефону, через інтернет, обговорення емоцій та почуттів, здоров,я, навчання, роботи, поточних справ та планів);

-      розширення контактів  та здобуття нового досвіду (налагодження контактів з родичами, нові знайомства та друзі).

        На території Ніжинського району  інтернатних закладів немає, але працівники Ніжинського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді готові надати консультативну допомогу громадянам, які зацікавились питаннями наставництва, за адресою:  м. Ніжин, пл. І. Франка, кім. 52, тел. (0462) 2 - 53-66

 

Ніжинський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді