back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

23 грудня 2019

 

На минулому тижні виникло 4 пожежі:

Ввечері 16 грудня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку за адресою: Ніжинський район, с. Галиця, вул. Чкалова. Внаслідок пожежі вогнем пошкоджено стіни на площі 6 кв.м., підлога на площі 3 кв.м. та міжкімнатні двері. На місці пожежі виявлено тіло гр. С.

Ввечері 19 грудня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку за адресою: Ніжинський район, с. Крути, вул. Незалежності. Внаслідок пожежі вогнем знищено покрівлю на площі 15 кв.м перекриття на площі 20 кв.м домашнє майно; пошкоджено стіни по всій площі, перекриття по всій площі та покрівлю по всій площі На місці пожежі виявлено тіло власника будинку гр. Г.

Ввечері 21 грудня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу літньої кухні за адресою: Ніжинський район, с. Ніжинське, вул. Садова. Внаслідок пожежі вогнем знищено покрівлю та перекритя на всій площі,  і майно яке знаходилося в літній кухні пошкоджено стіни на площі 9 кв.м.

Вночі 21 грудня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку за адресою: Ніжинський район, с. Перебудова, вул.
Першого Травня. Внаслідок пожежі вогнем пошкоджено: стіну на площі 3 кв. м.

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

  • обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.
  • виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.
  • маленька іскорка може стати причиною великого лиха.
  • паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.                 

ОСНОВНІ ПРАВИЛА ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС НОВОРІЧНИХ СВЯТ!

На передодні Новорічних свят, потрібно нагадати, що красуня ялинка крім радощів і подарунків несе з собою велику пожежну небезпеку. Справа в тому, що її хвоя швидко висихає і може спалахнути наче порох. Також ми звикли прикрашати ялинку целулоїдними, паперовими іграшками та ватою. Тож, якщо запалити поблизу ялинки бенгальський вогник, або скористатися хлопавкою чи петардою, від іскор чи полум'я може статися пожежа.

Лихо можуть заподіяти і піротехнічні вироби, які являються дуже небезпечними іграшками. Траплялись непоодинокі випадки, коли бавлячись, діти кидали з балкону, або запускали у дворі петарди, феєрверки та ракетки. Проте останні залітали у вікна, на балкони квартир. Як наслідок - виникала пожежа, а батькам доводилося відшкодовувати спричинені нею збитки. Саме небезпечне те, що пожежа може спалахнути як миттєво, що може призвести до травмування людей, так і непомітно через декілька годин після процесу тління, коли у приміщенні нікого не буде, або люди ляжуть відпочивати.

Тому, Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області нагадує!

Особи, яким доручено проведення святкових заходів, перед їх початком зобов'язані ретельно оглянути приміщення і переконатися у повній готовності останніх із протипожежного погляду, зокрема, в забезпеченості необхідною кількістю первинних засобів пожежогасіння, справності засобів зв'язку, пожежної автоматики та сигналізації. В приміщеннях, де проводяться новорічні заходи, слід обов'язково організувати чергування членів ДПД, або працівників місцевої пожежної охорони об'єкта, або відповідальних осіб.

Не дозволяється заповнення приміщень людьми понад установлену норму, зменшення ширини проходів між рядами, розміщення в проходах додаткових крісел, стільців тощо, повне вимикання під час заходів світла, застосування дугових прожекторів, свічок, бенгальських вогнів, відкритого вогню, феєрверків, а також включення до програми номерів (виступів) з використанням вогневих ефектів та палінням.

Під час проведення Новорічних свят:

  • ялинка має встановлюватися на стійкій основі ;
  • якщо в приміщенні немає електричного освітлення (під час можливого вимкнення тощо) святкування слід проводити тільки протягом світлового дня;
  • ялинку не слід встановлювати в проходах, біля виходів, на шляхах евакуації;
  • ілюмінація повинна бути виконана з дотриманням правил улаштування електроустановок (ПУЕ); у разі використання електричної освітлювальної мережі без понижувального трансформатора на ялинці можуть застосовуватись гірлянди тільки з послідовним увімкненням лампочок напругою до 12 В, потужність лампочок не повинна перевищувати 25 Вт, електропроводка до лампочок ялинкової ілюмінації повинна бути виконана гнучкими проводами з мідними жилами, підключення гірлянд до мережі можна виконувати тільки за допомогою штепсельних з'єднань;
  • при виявленні несправності в ілюмінації (нагрівання проводів, блимання лампочок, іскріння тощо) її слід терміново вимкнути;
  • не дозволяється прикрашати ялинку целулоїдними іграшками, а також марлею і ватою, не просоченими вогнезахисною речовиною, застосовувати для ілюмінації ялинки свічки, одягати дітей у костюми з легкозаймистих матеріалів .

Будьте уважні та обережні. Захоплюючись своїми справами, не забувайте про дітей, які залишившись без нагляду можуть вигадати небезпечні ігри з вогнем, або самостійно вмикати електроприлади. Та ще одне - після святкового столу перед сном не куріть у ліжку, бо це також може призвести до пожежі.

Отже, як видно, основні вимоги пожежної безпеки при влаштуванні новорічної ялинки та проведенні святкових заходів нескладні й не вимагають особливих матеріальних витрат, але суворе їх дотримання дозволить не затьмарити веселе Новорічне свято, уникнути всіляких неприємностей, пов'язаних з пожежею.

 

Начальник Ніжинського МРВ

У ДСНС у Чернігівській області

Дмитро КРАВЦОВ

 

Служба порятунку інформує.

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає.

Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань.  Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

Шановні громадяни!

 У випадку, якщо вам стало відомо про неправомірні дії, як кримінального так і корупційного характеру з боку працівників підрозділів ДСНС ви можете звертатися за телефонами довіри Управління ДСНС України у Чернігівській області: 0-222-65-25-41; 65-25-42;

Телефони довіри Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області: 3-15-67; 3-17-43; 2-54-60.

 

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області