back

До уваги громадян! Користуйтесь електрикою безпечно

05 грудня 2019

 

  Ніжинський РЕМ звертається до жителів міст Ніжина, Носівки, Бобровиці та цих районів із застереженням, які допоможуть запобігти електротравматизму серед населення. У зв’язку з частими несприятливими погодними умовам по м. Ніжину, м. Носівка, м. Бобровиця та Ніжинському, Носівському, Бобровицькому районах можуть мати  місце обриви дротів та знеструмлення повітряних ліній електропередач. Ніжинський РЕМ нагадує, що небезпечно не тільки доторкатися, але  й наближатися до обірваних дротів на відстань ближче 8 метрів. Якщо з тих чи інших причин людина опинилася ближче ніж на 8 метрів до обірваного проводу, необхідно відходити на безпечну відстань, переміщуючи ступні ніг по землі і не відриваючи їх одну від одної. Треба пам’ятати, що земля є провідником електричного струму, тому доторкання людини, яка стоїть на землі до голих або погано ізольованих дротів приводить до електротравм.

 

  Жителям населених пунктів категорично забороняється самостійно усувати  пошкодження. При виявленні обривів електричних проводів чи інших пошкоджень в електричних мережах необхідно негайно попередити всіх про небезпеку та терміново зателефонувати у колл-центр АТ «Чернігівобленерго» за номером  0-800-210-310.

 

  Дотримуйтесь елементарних  правил особистої безпеки, не залишайте без нагляду дітей, а також роз’яснюйте їм про небезпеку електричного струму та діючих електроустановок. Не затискайте електропроводи дверима, віконними рамами, необхідно стежити, щоб дроти  не потрапляли під ніжки столів та стільців, не можна прикріпляти електропровід до труб опалення, водопровідних, каналізаційних мереж та що-небудь вішати на електропроводку. Адже ізоляція проводу може пошкодитись, що призведе до ураження електричним струмом. Не здійснюйте самі  та забороняйте здійснювати спроби самовільного проникнення в електроустановки дітей та наближення до обірваних дротів .

 

   Велику небезпеку становить проникнення сторонніх осіб в електричні підстанції, пристрої та інше, що знаходяться під напругою, з метою  крадіжок електрообладнання чи кольорових металів, викрадення дротів повітряних ліній електропередач. Такі дії приводять до тяжких, а часто і смертельних наслідків. Життя людини  дорожче коштує найціннішого викраденого електрообладнання .

 

   Завжди пам’ятайте! Особливість небезпеки електричної енергії  полягає в тому , що вона непомітна, не має ні запаху, ні кольору. І щоб запобігти електротравматизму, необхідно беззаперечно  виконувати вище вказані заходи електробезпеки.

 

  Своєчасне повідомлення про пошкодження електромереж значно прискорить відновлення електропостачання та допоможе запобігти випадкам електротравматизму.

Адміністрація Ніжинського РЕМ