back

Прем’єр-міністр України про ключові питання в системі охорони здоров’я

27 листопада 2019

Уже до третього лютого 2020 року всі заклади вторинної медичної допомоги в Україні мають бути готові до укладання прямих договорів з Національною службою здоров’я. На цьому наголосив Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук під час селекторної наради за участю голів облдержадміністрацій та керівників галузі 26 листопада.

Другий етап медичної реформи стартуватиме з квітня наступного року. Він передбачає принципово новий підхід до фінансування системи охорони здоров’я — програму медичних гарантій. Для початку виконання цієї програми, наголосив Олексій Гончарук, мають бути забезпечені три умови: автономізація закладів охорони здоров’я, їх комп’ютеризація та підключення до системи «Електронне здоров’я» («eHealth»).

 

Саме ці три показники стануть виміром ефективності функціонування системи охорони здоров’я на місцях. Прем’єр-міністр закликав учасників наради своєчасно інформувати Уряд про можливі проблеми, що виникають на шляху реформування та потребують втручання на рівні Кабінету Міністрів.

 

Під час онлайн-наради було проаналізовано також стан вакцинації населення України. За даними МОЗ, у деяких областях кількість щепленого населення не досягає навіть 50%. І це при тому, що для повноцінного захисту суспільства від епідемій вакцинованими мають бути не менше 95% населення.

 

Тому і Олексій Гончарук, і Міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька наголосили на необхідності активізувати проведення профілактичних щеплень та інформаційної кампанії, яка б спонукала людей подбати про своє здоров’я.

 

Після завершення онлайн-наради голова облдержадміністрації Андрій Прокопенко обговорив з керівниками системи охорони здоров’я області хід її реформування.

 

В області 44 заклади, що надають вторинну та третинну медичну допомогу, вже автономізовані. Це 78,5% загальної кількості таких установ. Ще 12 — перебувають у стані реорганізації.

 

За інформацією із офіційного сайту Чернігівської облдержадміністрації