back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

21 жовтня 2019

 

На минулому тижні виникло 5 пожеж:

  Вдень 15 жовтня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про загорання сухої трави на відкритій території за адресою:  поблизу с. Заньки, Вертіївська сільська рада. Внаслідок пожежі вогнем знищено суху траву на площі 10 га.

  Ввечері 15 жовтня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про загорання сміття на відкритій території за адресою: м. Ніжин, вул. Ковпака. Внаслідок пожежі вогнем пошкоджено сміття на площі 200 м.кв.

  Ввечері 15 жовтня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про загорання сміття на відкритій території за адресою: м. Ніжин, вул. Овдіївська. Внаслідок пожежі вогнем пошкоджено сміття на площі 4 м.кв.

  Вранці 18 жовтня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про загорання сухої трави на відкритій території за адресою:  поблизу с. Стодоли, сільська рада. Внаслідок пожежі вогнем знищено суху траву на площі 5 га.

  Вранці 19 жовтня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про загорання сухої трави на відкритій території за адресою:  поблизу с. Бобрик, Вертіївська сільська рада. Внаслідок пожежі вогнем знищено: суха трава на площі 4 га.

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

  • обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.
  • виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.
  • маленька іскорка може стати причиною великого лиха.
  • паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.              

 

РЯТУВАЛЬНИКИ НІЖИНЩИНИ ПРОВОДЯТЬ ПРОФІЛАКТИЧНІ ЗАХОДИ

ЩОДО НЕДОПУЩЕННЯ ПОЖЕЖ В ПРИРОДНИХ ЕКОСИСТЕМАХ.

            Спалювання громадянами залишків сухої рослинності, необережність у поводженні з вогнем на відкритих територіях щодобово призводить до виникнення пожеж в природних екосистемах Ніжинщини.

      З початку 2019 року на території Ніжинського району зареєстровано 7 випадків загорання покладів торфу. Торф’яні пожежі відрізняються від решти пожеж тривалістю ліквідації та потенційною можливістю збільшення масштабів. Складність гасіння таких пожеж полягає у тому, що горіння проникає у більш глибокі шари торфу. При підземних пожежах, вогню на поверхні грунту немає, лише інколи він пробивається з-під землі, але скоро зникає. Але виділяється дим, який стелеться поверхнею. На такі пожежі не впливають ні вітер, ні добові зміни погоди, а горіння може тривати місяцями.

    З метою попередження таких загорянь, а також роз'яснення громадянам про небезпеку впливу вогню і продуктів горіння на здоров'я людей та навколишнє середовище, рятувальники Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області здійснюють профілактично-роз'яснювальні рейди. 

   В період з 14 жовтня по 18 жовтня працівниками Ніжинського МРВ У ДСНС України у Чернігівській області проведено профілактичні відпрацювання на території м. Ніжина та Ніжинського району. Під час бесід рятувальники звернули увагу громадян на основні причини виникнення пожеж у природних екосистемах, їх негативні, а іноді й трагічні наслідки, нагадали правила безпечної поведінки під час відпочинку на відкритих територіях та лісопаркових зонах.

    Крім того, надзвичайники розповіли про можливість виявлення вибухонебезпечних предметів під час проведення земельних робіт та довели послідовність першочергових дій з метою уникнення небезпечних ситуацій. Під час проведення профілактичних заходів фахівці ДСНС надали громадянам профілактичні листівки з короткими інструкціями дій у екстрених ситуаціях.

Начальник Ніжинського МРВ

У ДСНС у Чернігівській області

Дмитро КРАВЦОВ

 

З ПОЧАТКУ РОКУ ПІРОТЕХНІКИ ДСНС УКРАЇНИ ВИЛУЧИЛИ ТА ЗНИЩИЛИ

ПОНАД 51 ТИСЯЧУ ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНИХ ПРЕДМЕТІВ

  Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів часів минулих війн. Громадяни продовжують знаходити застарілі снаряди під час господарських робіт та на відкритих територіях.

  Так, минулого тижня на Чернігівщині, до рятувальників надійшло повідомлення про те, що на відкритій території неподалік м. Остер, під час випасання худоби, місцеві мешканці виявили 4 предмети схожі на боєприпаси. За викликом на місце події прибули фахівці групи піротехнічних робіт та підводного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення Управління ДСНС в області. Рятувальники встановили, що це 3 артилерійські снаряди калібром 152 мм та протитанкова міна ТМ-62. При обстеженні прилеглої території додатково було виявлено арсенал боєприпасів, а саме: 3 артилерійські снаряди калібром 152 мм, 9 артилерійських снарядів калібром 122 мм та 11 артилерійських снарядів калібром 85 мм. Після проведення невідкладних робіт вибухонебезпечні предмети в кількості 27 одиниць були вивезені спецавтомобілем у визначене місце та знищені у встановленому порядку.

Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знищили 51 тис. 313 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 935 авіаційних бомб.

            Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

- торкатися підозрілого предмету або пересувати його;
- заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;
- здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив;
- намагатися самостійно знешкоджувати знахідку;
- розбирати вибухонебезпечний предмет.

             Пам'ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102», а також ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати та знешкоджувати знайдені боєприпаси.

   Начальник Ніжинського МРВ

У ДСНС у Чернігівській області

Дмитро КРАВЦОВ

 

Служба порятунку інформує

  Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

  Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає

  Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

  Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань.  Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

 

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області