back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

23 вересня 2019

 

На минулому тижні виникло 2 пожежі:

  Вдень 18 вересня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про загорання сухої трави за адресою: Ніжинський район, на території Ніжинської сільської ради. Внаслідок пожежі вогнем знищено суху траву на площі 0,7 га.

  Вдень 20 вересня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу двохквартирного житлового будинку за адресою: м. Ніжин, Кушакевичів. Внаслідок пожежі вогнем знищено: покрівлю, перекриття по всій площі та майно другої квартири, також знищено покрівлю на площі 25 кв.м над першою квартирою.

  З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

  • обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.
  • виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.
  • маленька іскорка може стати причиною великого лиха.
  • паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.              

НЕ ДОПУСТІТЬ ЛИХО В ДІМ

Осінні дні. Термометр поки що не «зашкалює», а в будинках уже нібито пройшовся легенький морозець: холодно. Добрий господар до зими, правда, підготувався завчасно. Поклеїв та утеплив вікна, перевірив справність парового опалення. У приватних будинках ще затепла почищені димарі, перевірені плити та печі. Проте, саме зараз співробітники державного пожежного нагляду виявляють максимум пильності. Чому ? Ну, хоч би з такої причини: щодоби у державі виникає понад 120 пожеж, половина з яких спричинена необережністю при користуванні вогнем, а до 75 % - як правило, у житловому секторі. Причини трагедій рік у рік повторюються: несправність пічного опалення, порушення правил експлуатації побутових електроприладів, використання саморобних обігрівачів тощо. Через це горять будинки, господарські приміщення, а найстрашніше, - що у вогні гинуть люди.

Пожежа - страшне лихо, яке, проте, стихійним не назвати. Як правило, до неї призводять необачність, недбалість та нехлюйство самих людей. Прикро, що від цього часто-густо потерпають інші.

Тож не зайвим буде ще раз звернутися із запитанням до тих, хто має печі, плити, каміни. Ви готові до опалювального сезону ? Не за були, що сажу слід трусити регулярно, не рідше одного разу на квартал ? Коли ж надумаєте перекинути піч чи обладнати нову, ні в якому разі не запрошуйте майстрів-любителів, які нічого не знають про протипожежний розрив між поверхнею горіння та опалювальним приладом, про оті обов'язкові 38 сантиметрів, за відсутності яких швидко згорять перегородки в печі, а за ними - й вся хата. Якщо ж у вас піч стоїть давно, перевірте наявність металевого килимка на підлозі. Він має бути розміром 57x70 см, щоб якась жаринка, що випала з печі, не наробила лиха.

Ні в якому разі не можна сушити біля печі або плити дрова, білизну тощо. Не можна присувати близько до них дивани, ліжка, шафи. Категорично забороняється розпалювати вогонь за допомогою легкозаймистих речовин - як правило, наслідком цього стають опіки рук, обличчя тощо.

Припустимо, у вас усе гаразд: металевий лист на підлозі прибитий, димар почищений, сажа потрушена, вугілля й дрова сухі. Весело миготить вогонь у грубці, тепло і затишно у хаті. Дорослі натопили, аби діткам було добре, та й пішли у своїх справах, залишивши малечу наодинці з вогнем, поки що «замкненим» у печі. Та не слід забувати, що полум'я, мов магніт, притягує до себе малюків, зачаровує їх, примушує забувати про всі батьківські заборони та накази. Тож, шановні батьки, ніколи, ні за яких обставин не залишайте малюків на самоті!

Це основні застереження для жителів сільської місцевості. Проте в містах виникає не менша кількість пожеж. Тож нагадаємо основні правила пожежної безпеки, яких слід дотримуватися у побуті городянам. Ні в якому разі не користуйтесь саморобними електроприладами, а лише заводського виготовлення. Не ставте їх біля легкозаймистих предметів, не залишайте без нагляду ввімкненими у мережу. Якщо системи опалення чи інші комунікації замерзли, не допускайте їх відігрів відкритим вогнем.

Ці нескладні, але такі необхідні вимоги допоможуть вам уникнути лиха.

 

Начальник Ніжинського МРВ

У ДСНС у Чернігівській області

Дмитро КРАВЦОВ

 

Дорогі ветерани пожежної охорони!  Щиро вітаю вас із професійним святом –Днем ветерана пожежної охорони!

 Професія пожежного – складна, відповідальна, але в той же час благородна та гуманна. Саме пожежним притаманні такі якості, як самовідданість, здатність за лічені секунди приймати відповідальні рішення та готовність у будь – яку мить прийти на допомогу.

Навіть у найскладніших ситуаціях відважні вогнеборці проявляють високий професіоналізм, мужність та особисту дисципліну.

Ми пам’ятаємо й шануємо героїчний подвиг працівників пожежної охорони, які за покликом серця першими прибули на Чорнобильську АЕС, та ціною власного життя і здоров’я зупинили ядерну катастрофу. Вони врятували нас, вони врятували весь світ.

Окремо звертаюся до вас, дорогі ветерани пожежної охорони, які віддали багато років свого життя боротьбі з вогнем і зараз продовжують працювати в органах та підрозділах цивільного захисту. Ваш неоціненний професійний досвід є надзвичайно важливим у пожежно – рятувальній справі.

Особовий склад Державної служби України з надзвичайних ситуацій, продовжуючи героїчні традиції ветеранів, гідно виконує завдання за призначенням – щодня приборкує сотні пожеж, а головне – рятує життя людей.

Щиро дякую за вашу сміливість, вірність обов’язку, постійну бойову готовність до боротьби з незваним вогняним лихом.

Міцного здоров’я вам і вашим родинам, благополуччя, наснаги, витримки та подальших успіхів в ім’я миру, спокою та безпеки наших громадян.

Начальник Ніжинського МРВ

У ДСНС у Чернігівській області

Дмитро КРАВЦОВ

 

Служба порятунку інформує.

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає.

Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань.  Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області