back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

16 вересня 2019

 

На минулому тижні виникло 8 пожеж:

Ввечері 09 вересня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу господарчої будівлі за адресою: м. Ніжин, вул. Рихлика. Внаслідок пожежі вогнем знищено солому 100 кг. яка знаходилося в господарчій будівлі.

Ввечері 09 вересня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про загорання сухої трави за адресою: околиця м. Ніжин.Внаслідок пожежі вогнем знищену суху траву 0.7 га.

Вдень 09 вересня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про загорання торфу на площі 3 га за адресою: Ніжинський район, поблизу с. Ніжинське. Станом на 21 год. 00 хв. 09.09.2019 року ліквідовано загорання на площі     0, 9 га (залишилось 2.1 га.) – гасіння триває. Станом на 20 год. 00 хв. 12.09.2019 року пожежу ліквідовано на площі 3 га.

Вдень 10 вересня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про загорання сухої трави за адресою: околиця с. Стодоли. Внаслідок пожежі вогнем знищену суху траву 3га.

Ввечері 11 вересня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про загорання сухої трави на відкритій території за адресою: с. Кропивне, вул. Шевченка. Внаслідок пожежі вогнем знищено суху траву на площі 0,001 га.

Вдень 12 вересня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу двоповерхового житлового будинку за адресою: м. Ніжин вул. Резніченка. Внаслідок пожежі вогнем знищено: домашні речі на другому поверсі; пошкоджено: покрівлю, перекриття житлового будинку по всій площі, домашні речі та стіни.

Вдень 13 вересня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про загорання сухої трави за адресою: Ніжинський район, с. Липів Ріг вул Борзнянський Шлях. Внаслідок пожежі вогнем знищено суху траву на площі 1 га., пошкоджено по 6 коліс двох автомобілів МАЗ.

Вдень 13 вересня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку за адресою: Ніжинський район, с. Ніжинське, вул. Свободи. Внаслідок пожежі вогнем пошкоджено: стіни на площі 0.5 кв.м., дерев’яну підлогу на площі 1 кв.м. та  домашнє майно.

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

  • обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.
  • виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.
  • маленька іскорка може стати причиною великого лиха.
  • паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.              

         Рятувальники закликають громадян не випалювати суху рослинність!

В умовах посушливої осені до оперативно-рятувальних підрозділів м .Ніжина все частіше надходять повідомлення про загорання сухої рослинності на сільгоспугіддях, присадибних ділянках, уздовж транспортних магістралей, паркових зон тощо. Як правило, люди, які її підпалюють, вважають, що роблять корисну справу. Насправді, такий безвідповідальним вчинок не рідко переростає у великомасштабну пожежу. Згоряють гектари лісових насаджень, знищуються унікальні види рослин, господарські споруди та житлові будинки, не обходиться і без людських жертв.

            Слід завжди пам’ятати про небезпеку, яку несе вогняна стихія поблизу магістралей газопроводів! Горіння минулорічної трави на полях може призвести до відключення ліній електропередач. Від спалювання листя і сміття у повітря потрапляє пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук, а також діоксини – одні з найбільш отруйних речовин.

            Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області, звертається до  громадян з проханням не випалювати суху траву навіть при невеликих поривах вітру. Адже неконтрольований вогонь під час сухої погоди поширюється з блискавичною швидкістю. Для ліквідації таких пожеж необхідно залучати чимало одиниць спеціальної техніки, витрачати значні ресурси, в тому числі дорогоцінний час, а можливо в ці хвилини, мешканці того чи іншого населеного пункту терміново чекають на допомогу!

Т.в.о. начальника Ніжинського МРВ

У ДСНС у Чернігівській області

Сергій ШЕВЧЕНКО

 

Громадська акція «ЗАПОБІГТИ. ВРЯТУВАТИ. ДОПОМОГТИ.»

            На Чернігівщині рятувальниками УДСНС України у Чернігівській області систематично здійснюються профілактично-пізнавальні заходи у закладах освіти з питань навчання дітей правилам безпечної життєдіяльності. Під час їх проведення співробітники Служби порятунку нагадують дітям про небезпеки, які оточують людину у повсякденному житті, вчать свідомо відноситись до вимог безпечної поведінки, а також знайомлять зі своєю роботою. Для того, щоб зустрічі містили більше корисної та практичної інформації, надзвичайники залучають спеціальну техніку й обладнання,  запрошують фахівців інших екстрених служб.

12 вересня на території Талалаївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, що у Ніжинському районі, рятувальники провели заходи громадської акції «Запобігти. Врятувати. Допомогти.» На початку, надзвичайники під час класно-групового заняття довели до вихованців закладу основні вимоги пожежної безпеки у побуті та під час дозвілля, алгоритм дій у разі виникнення пожеж, інших надзвичайних подій, а також правила поводження при виявленні вибухонебезпечних і підозрілих предметів. Практичний етап заходу розпочався з сигналу навчальної тривоги про виникнення умовної пожежі, за яким учні та персонал організовано здійснили евакуацію із навчального закладу. За задумом під час евакуації на другому поверсі школи залишилися учні, які самостійно не могли залишити приміщення, тому рятувальники за допомогою пожежної драбини здійснили евакуацію учня. Вже на подвір’ї співробітники Служби порятунку продемонстрували присутнім технічні можливості пожежно-рятувальної техніки і спорядження. Діти з захопленням спостерігали, як рятувальники прокладають рукавну лінію та гасять умовну пожежу, а також за допомогою спеціального обладнання розрізають металеві конструкції. Вихованці закладу приміряли пожежні каски, працювали з пожежним стволом та ставали в чергу, щоб посидіти у пожежному автомобілі.  

В ході заходу рятувальники відповіли на різноманітні запитання дітей та надали їм для засвоєння отриманих знань відповідні пам'ятки із заходами безпечної поведінки. На завершення, керівництво навчального закладу відзначило необхідність проведення таких практично-пізнавальних заходів для поглиблення знань учнівської молоді з питань безпеки життєдіяльності.

Т.в.о. начальника Ніжинського МРВ

У ДСНС у Чернігівській області

Сергій ШЕВЧЕНКО

 

Служба порятунку інформує.

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає.

Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань.  Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області