back

Гострі кишкові інфекції та їх профілактика

06 вересня 2019

                         Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Захворювання протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково – кишкового тракту.

Збудниками кишкової інфекції можуть бути бактерії (шигели, сальмонели, кишкова паличка, умовна-патогенна флора та ін.), віруси (рота-, адено-, рео-, ентеро-, коронавіруси), найпростіші (амеба дизентерійна, лямблії, балантидій).

          Передача інфекції відбувається фекально-оральним шляхом – переважно через забруднені руки як під час прямого контакту, так і при контакті з іншими забрудненими поверхнями та предметами (підлога, меблі, одяг, іграшки тощо). Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2-3 діб.
          Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви, молоко та молочні продукти, кондитерські вироби.
          Джерелом інфекції є хвора людина та носій. Збудники кишкових інфекцій живуть та розмножуються в кишківнику хворого і виділяються у зовнішнє середовище з випорожненнями.

          Раннє виявлення хворих і носіїв, швидке встановлення вірного діагнозу і своєчасно розпочате лікування має важливе значення в профілактиці кишкових інфекцій.


          При гострих кишкових інфекційних захворюваннях ефективність профілактичних заходів залежить від рівня гігієнічних знань населення та дотримання ряду гігієнічних правил:
– Не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та недотримання термінів споживання.
– Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.
– Не купувати їжу на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
– Не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом.
– Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання вони мають пройти вторинну термічну обробку. Також слід пам’ятати, що зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2-х годин.
– Якщо Ви збираєтесь у подорож не слід брати продукти, що швидко псуються ( ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби)
– Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання. Бажано мати необхідний запас питної води.
– Перед приготуванням їжі та її вживанням завжди ретельно мити руки з милом, дотримуватись правил особистої гігієни. Якнайретельніше повинні стежити за чистотою рук працівники дошкільних дитячих закладів, а також ті хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів. Нехтування правилами може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.
- Регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки.

- Окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);

- Для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);

- Добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;

- Не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;

- При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень.

 

          Виконання цих нескладних правил і порад допоможе уникнути захворювання гострої кишкової інфекції і зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких.
          Значно легше запобігти захворюванню, ніж його лікувати.

 

 

 

 

Ніжинське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області