back

ПРОПОНУЄМО ЗАПОЧАТКУВАТИ ВЛАСНУ СПРАВУ

30 серпня 2019

 

 

Допомога по безробіттю може виплачуватися одноразово для організації підприємницької діяльності безробітними, які не можуть бути працевлаштовані у зв’язку з відсутністю на ринку праці підходящої роботи.

(Частина сьома статті 22 Закону України «Про загально-обов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»)

 

   За статистикою в Україні понад 1,5 мільйони зареєстрованих підприємців. Чим займаються ці люди? Вони будують, шиють, виробляють, продають, вчать, лікують, розважають, продають і купують. Загалом, вони вносять вельми значний вклад до економіки країни та  забезпечують населення найрізноманітнішими товарами й послугами.

  Щоб стати успішним підприємцем, потрібно багато працювати, мати певний талант, бажання постійно відкривати нові шляхи розвитку, переймати досвід колег, словом, робота підприємця досить складна і водночас дуже цікава.

   Залучення безробітних до організації підприємницької діяльності – одна з активних форм підтримки безробітних, яка здійснюється державною службою зайнятості у разі відсутності на ринку праці підходящої роботи. Ніжинська міськрайонна філія Чернігівського обласного центру зайнятості завжди приділяла максимум уваги даному напрямку роботи, оскільки підприємництво – прекрасна альтернатива роботі за трудовим договором, яка не завжди дає достатнє матеріальне забезпечення.

   Організація роботи щодо сприяння  безробітним у відкритті власної справи шляхом виплати допомоги по безробіттю одноразово передбачає певну послідовність надання соціальних послуг безробітним, які виявили сприятливі для підприємництва особисті якості, що знаходить своє відображення у формах та методах роботи наших фахівців.   Інформацію щодо започаткування власної справи безробітними маємо у вільному доступі  на стендах. Ті, хто зацікавився такою можливістю, залучаються до участі у інформаційних та консультаційних семінарах з основ підприємництва, отримують  індивідуальні профконсультації профільних фахівців. Потім на безробітних, що виявили бажання отримати фінансову підтримку від служби зайнятості, очікує копітка робота з розробки бізнес-плану, який детально розглядає комісія з питань одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності. Саме комісія вирішує доцільність такої виплати, зважуючи усі «за» і «проти».

   За час діяльності служби зайнятості – 29 років – 1424  наших земляків отримали допомогу та започаткували власну справу. Звичайно, не всі вони стали успішними підприємцями – багато і об’єктивних, і суб’єктивних причин цьому. Не всі ж і випускники педагогічного вузу стають учителями.  Хтось з часом зрозумів, що не справляється зі справою. Частина підприємців, пропрацювавши певний час, змінили вид зайнятості, знайшовши роботу, яка більше задовольняє їх потреби. Чимало з приватних підприємців переросли у приватні підприємства. Та вже те, що близько 10% продовжують розвивати підприємництво, створюють нові робочі місця, є позитивним напрацюванням служби зайнятості.            

   З 2007 року надає бухгалтерські послуги Галічева О.А. переважна більшість її клієнтів – фізичні особи-підприємці – знають її як надійного, викококваліфікованого і надзвичайно відповідального фахівця.

   З 2011 року успішно розвиває свою справу Зубко Л.Ф. Починаючи з одного невеличкого орендованого продуктового магазину, швидко освоїлася у новій для геофізика у минулому сфері, має вже нині кілька магазинів по Ніжину. Переважна більшість продавців, які працюють у її магазинах, теж прежили тяжкі часи безробіття.

  Забезпечують наших безробітних робочими місцями Литвинов В.О., Мотчаний О.П., Риженко С.А., Глушко А.І., Постол Н.І., Литвиненко М.П.

  Задоволені своїм вибором і продовжують працювати Ухо С.О., Москаленко А.М., Євтух С.Г., Ващенко О.О., Пузирьов І.В., Борода О.І.

 Виплата допомоги на організацію власної справи стала реальною можливістю адаптації і реалізації свого потенціалу для учасників бойових дій у зоні АТО – 17 з них отримали кошти і заснували підприємицьку діяльність.

  Заслуговує не тільки уваги, а й пошани та подяки діяльність Хоменка Романа та Чепели Олесі, спрямована на виховання та розвиток дітей. Роман, пройшовши загартування у зоні АТО, створив лазертаг-клуб, організовує туристичні походи для школярів по усій області, співпрацює з багатьма громадськими організаціями, діяльність яких спрямована на патріотичне виховання молоді.

  Олеся, маючи педагогічну освіту, започаткувала дитячий центр розвитку «Успіх». Тут  Вашу дитину навчать читати, рахувати та писати, підготують до школи, є у центрі курси іноземних мов і для дітей, і для дорослих. Застосовуючи передові технології, педагоги розвивають розумові та творчі здібності своїх слухачів. Про якість роботи центру свідчить те, що розвивається мережа  його філій у Ніжині та Чернігові.

  Напередодні Дня підприємця хочу віддати належне ніжинським  представникам цієї галузі й побажати їм розвитку, завжди сплачених податків, гнучких умов для ведення діяльності та приємних клієнтів!