back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

12 серпня 2019

 

На минулому тижні виникло 4 пожежі:

  Вдень 06 серпня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу сухої трави та окремих осередків торфу на площі 2.2 га за адресою: Ніжинський район, поблизу с. Кукшин. Станом на 16 год. 00 хв. 06.08.2019 року ліквідовано загорання на площі 0,2 га (залишилось 2 га.) – гасіння триває. Станом на 17 год. 00 хв. 10.08.2019 року загорання торфу на площі 2.2 га. ліквідовано.

 Ввечері 08 серпня чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу сіннику за адресою: с. В.Кошелівка, вул. Шкільна. Внаслідок пожежі вогнем знищено близько10 тонн сіна. Пошкоджено сінник .

  Вдень 09 серпня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу легкового автомобіля ВАЗ 21011, на об’їзній автодорозі м. Ніжина. Внаслідок пожежі вогнем знищено салон автомобіля, відсік двигуна та пошкоджено кузов автомобіля.

 Вночі 09 серпня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу в підвальному приміщенні житлового будинку за адресою: м. Ніжин, вул. Шевченка. Внаслідок пожежі вогнем знищено сміття на площі 15 м.кв.

Перевірку по вищевказаним фактам пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

  • обережне користування вогнем допоможе вам зберегти роками надбане майно, а нерідко і життя ваше та оточуючих вас людей.
  • виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.
  • маленька іскорка може стати причиною великого лиха.
  • паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.

 

З ПОЧАТКУ СЕРПНЯ НА ВОДОЙМАХ КРАЇНИ ЗАГИНУЛО БІЛЬШЕ 30 ЛЮДЕЙ!

  Більше 30 українців загинуло на водоймах країни менш ніж за два тижні серпня. Ці показники лише упродовж прийдешніх вихідних можуть значно зросли, адже тепла погода сприяє тому, що більшість часу громадяни прагнуть відпочити саме біля водойм. Попри моторошну статистику, яка свідчить про більше 850 випадків загибелі на воді з початку року, люди вирушають на не облаштовані місця для купання і часто нехтують елементарними правилами безпеки. Найбільше прикро, коли учасниками трагічних випадків стають діти.

  Рятувальники зазначають, що найпоширенішою причиною нещасних випадків на воді є саме недотримання правил безпечної поведінки громадянами. Зокрема, це купання в не обладнаних для цього місцях та купання в нетверезому стані. Щодо надзвичайних подій за участю дітей, то нещасні випадки стаються зазвичай через те, що дорослі залишають їх без нагляду поблизу місць з підвищеним рівнем небезпеки, або ж дозволяють дітям старшого віку самостійно відвідувати водойми.

  Тож, зважаючи на кількість надзвичайних подій біля водойм, Ніжинський МРВ УДСНС України у Чернігівській області застерігає: для того, щоб уникнути трагедії під час відпочинку, необхідно завжди дотримуватися елементарних правил безпеки!

Зокрема:

- пам'ятайте - відпочивати та купатися можна лише на спеціально обладнаних пляжах;

- ніколи не пірнайте в незнайомих місцях;

- не лишайте дітей без нагляду біля води та не дозволяйте їм самостійно відвідувати місцеві ставки та річки;

- не запливайте далеко. Ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо ви не впевнені у своїх силах;

- не заходьте у воду в стані алкогольного сп'яніння;

- не наближайтесь до суден, човнів і катерів, які пропливають поблизу вас;

- температура води повинна бути не нижче +17 °С;

- плавайте у воді не більше 20 хвилин, причому цей час повинен збільшуватися поступово, починаючи з 3 - 5 хвилин;

-слідкуйте за штормовими попередженнями і не виходьте у плавання на човнах при сильних поривах вітру; 

Шановні громадяни! Дбайте про власну безпеку і у випадку виникнення надзвичайної події негайно телефонуйте до Служби порятунку за номером 101!

Начальник Ніжинського МРВ

У ДСНС у Чернігівській області

Дмитро КРАВЦОВ

 

Рятувальники закликають громадян не випалювати суху рослинність!

  В умовах посушливого та жаркого літа, до оперативно-рятувальних підрозділів м. Ніжина все частіше надходять повідомлення про загорання сухої рослинності на сільгоспугіддях, присадибних ділянках, уздовж транспортних магістралей, паркових зон тощо. Як правило, люди, які її підпалюють, вважають, що роблять корисну справу. Насправді, такий безвідповідальним вчинок не рідко переростає у великомасштабну пожежу. Згоряють гектари лісових насаджень, знищуються унікальні види рослин, господарські споруди та житлові будинки, не обходиться і без людських жертв.

            Слід завжди пам’ятати про небезпеку, яку несе вогняна стихія поблизу магістралей газопроводів! Горіння минулорічної трави на полях може призвести до відключення ліній електропередач. Від спалювання листя і сміття у повітря потрапляє пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук, а також діоксини – одні з найбільш отруйних речовин.

          Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області, звертається до  громадян з проханням не випалювати суху траву навіть при невеликих поривах вітру. Адже неконтрольований вогонь під час сухої погоди поширюється з блискавичною швидкістю. Для ліквідації таких пожеж необхідно залучати чимало одиниць спеціальної техніки, витрачати значні ресурси, в тому числі дорогоцінний час, а можливо в ці хвилини, мешканці того чи іншого населеного пункту терміново чекають на допомогу!

Начальник Ніжинського МРВ

У ДСНС у Чернігівській області

Дмитро КРАВЦОВ

 

Служба порятунку інформує

  Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

  Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

 

Служба порятунку застерігає

  Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

  Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань.  Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

 

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області