back

Отруєння грибами. Профілактика

29 липня 2019

 

          Більшість отруєнь грибами обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Отруєння можуть спричинити також їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас.

 

          Про отруйні властивості грибів люди знали з давнини. Період вегетації грибів в Україні досить тривалий: від травня до листопада, тобто складає майже 6 місяців. Різні методи обробки грибів (маринування, засолка, сушка, теплова кулінарна обробка тощо) в більшості випадків не руйнують їхніх отрут. Нещасні випадки від споживання грибів можуть реєструватися протягом цілого року.

 

          Слід пам'ятати, що іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. Це буває у тих випадках, коли збирають та вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання.

 

          Гриби відносяться до швидкопсувних продуктів (містять від 84 до 94% води) тому їх необхідно переробляти в день збору. Особливо швидко псуються гриби, які зібрані в сиру погоду. Максимальний строк зберігання грибів не повинен перевищувати 24 год при температурі не вище 10°С. Пов'язано це з тим, що зрілі гриби стають чудовим поживним середовищем для різноманітних мікроорганізмів, зокрема хвороботворних. 

 

          Симптоми грибного отруєння різні:

 

1. Характерні ознаки отруєння - нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла - з'являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв з сироїжок, недоварених осінніх опеньків, несправжніх дощовиків. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення.

 

2. Симптоми отруєння - галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності - з'являються через пів-дві години після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно.

 

3. Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-ох діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг - все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.      

 

          Щоб не отруїтися дикорослими грибами необхідно знати та дотримуватись таких профілактичних заходів:

 

- Збирати в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні і не пробуйте їх на смак;


- Не збирайте гриби, навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів, а також уздовж автомобільних трас і залізниць;

 

- Не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві чи зіпсовані, або дуже молоді, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу чи на радіаційно-забруднених територіях;

 

- Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду гриб втрачає воду та накопичує токсини;

 

- Не залучайте до збору грибів дітей і ніколи не дозволяйте їм пробувати їх на смак;


- Не допускати вживання грибних страв дітьми, вагітними та жінками, котрі годують грудьми;


- Не купувати і не вживати в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі, або просто з рук;

 

- Не зберігати готові страви з грибів у холодильнику більше доби, а свіжі гриби - довше 2-3 днів в морозильнику, якщо він не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки.

 

            Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі) - негайно викликайте "швидку допомогу"!

 

Ніжинське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області