back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

22 липня 2019

 

На минулому тижні виникло 3 пожежі:

Вранці 17 липня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу вантажного автомобіля  з напівпричепом на об’їзній автодорозі поблизу м. Ніжина. Внаслідок пожежі вогнем знищено заднє праве колесо напівпричепа та пошкоджено електромережу напівпричепа в осередку виникнення пожежі.

Вранці 18 липня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про вибух гаражу з подальшим горінням за адресою: м. Ніжин, вул. 3 мікрорайон,  біля будинку № 9-А. Внаслідок вибуху зруйновано конструктивні елементи двох гаражів по всій площі, пошкоджено легковий автомобіль JEEP Grand Cherokee, та балкони квартир №1,2,4,5,7,10. житлового будинку № 9-А, вул. 3 мікрорайон, м. Ніжин. Внаслідок вибуху травмовано гр. Г.

Вдень 19 липня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про загорання сухої трави на відкритій території за адресою: поблизу с. Стодоли. Внаслідок пожежі вогнем знищено суху траву на площі  4.5 га.

Перевірку по вищевказаним фактам пожеж проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

  • обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.
  • виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.
  • маленька іскорка може стати причиною великого лиха.
  • паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.

ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА В ПОБУТІ

Переважна більшість пожеж виникають у помешканнях громадян. Наші оселі становлять велику пожежну небезпеку. Значна кількість горючих матеріалів у вигляді меблів, килимів, книжок, одягу, іграшок, побутових приладів, які мають пластмасові корпуси та деталі, предметів побутової хімії, паперу тощо формують значне горюче навантаження й створюють умови для швидкого поширення пожежі. Наш сучасний побут насичений різноманітними електроприладами, які в разі неправильної експлуатації, пошкодження, роботи в аварійних режимах здатні призвести до виникнення пожежі внаслідок теплового вияву електричного струму. 

З огляду на це слід запам'ятати й виконувати основні вимоги пожежної безпеки: 

  • електронагрівальні прилади, телевізори, радіоприймачі, інші побутові електроприлади й апаратура повинні вмикатися в електромережу тільки за допомогою справних штепсельних з'єднань та електророзеток заводського виготовлення; 
  • температура зовнішньої поверхні електроопалювальних приладів у найбільш нагрітому місці в нормальному режимі роботи не повинна перевищувати 85°С; 
    відстань від приладів електроопалення до горючих матеріалів має становити не менше 0,25м.

Не дозволяється:

  • застосовувати для опалення приміщення нестандартне (саморобне) електронагрівальне обладнання або лампи розжарювання; 
  • користуватися пошкодженими електророзетками, відгалужувальними та з'єднувальними коробками, вимикачами, іншими електровиробами, а також лампами, скло яких має сліди затемнення або деформування; 
  • експлуатувати кабелі та проводи з пошкодженою ізоляцією або такою, що в процесі експлуатації втратила захисні властивості; 
  • залишати під напругою кабелі та проводи з неізольованими струмопровідними жилами; підвішувати світильники безпосередньо на струмопровідні проводи, обгортати електролампи та світильники папером тканиною, іншими горючими матеріалами, експлуатувати світильники зі знятими ковпаками (розсіювачами); 
  • використовувати побутові електронагрівальні прилади (праски, чайники, електросамовари та ін.) без негорючих підставок; 
    Майже кожній пожежі можна запобігти! Для цього слід обов'язково обговорити в сім’ї не тільки заходи щодо запобігання пожежі, а й порядок дій у разі її виникнення: спосіб виклику пожежної допомоги, гасіння пожежі в початковій стадії, безпечні маршрути виходу з приміщення.

Начальник Ніжинського МРВ

У ДСНС у  Чернігівській області

Дмитро КРАВЦОВ

 

УПРОДОВЖ МИНУЛОГО ТИЖНЯ РЯТУВАЛЬНИКИ НІЖИНЩИНИ ПРОВЕЛИ ПРОФІЛАКТИЧНО-РОЗ’ЯСНЮВАЛЬНІ ЗАХОДИ

З метою попередження пожеж, травмування та загибелі людей на них упродовж минулого тижня співробітники Ніжинського МРВ У ДСНС України у Чернігівській області здійснили профілактичне відпрацювання житлового сектору в м. Ніжині та Ніжинському районі. Статистика пожеж і надзвичайних подій в районі та області, головні причини їх виникнення, основні вимоги правил безпеки у побуті та під час дозвілля у природних екологічних системах та на водних об'єктах, першочергові дії у разі виникнення пожеж і виявлення вибухонебезпечних предметів - головні теми, які озвучили рятувальники під час подвірних обходів та інструктажів з мешканцями населених пунктів. Крім того, надзвичайники звернули увагу батьків на постійному контролі розваг своїх дітей, адже під час літніх канікул залишені без належної уваги з боку дорослих дітлахи можуть вигадати небезпечні ігри.

Під час проведення інструктажів фахівці Служби порятунку "101" вручили тематичні пам’ятки й листівки з питань безпеки життєдіяльності.

Начальник Ніжинського МРВ

У ДСНС у  Чернігівській області

Дмитро КРАВЦОВ

 

Служба порятунку інформує.

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає.

Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань.  Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

Шановні громадяни!

 У випадку, якщо вам стало відомо про неправомірні дії, як кримінального так і корупційного характеру з боку працівників підрозділів ДСНС ви можете звертатися за телефонами довіри Управління ДСНС України у Чернігівській області: 0-222-65-25-41; 65-25-42;

Телефони довіри Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області: 3-15-67; 3-17-43; 2-54-60.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області