back

Переваги військової служби за контрактом

12 червня 2019

 

 На військову службу за контрактом приймаються громадяни, які пройшли професійно-психологічний відбір і відповідають установленим вимогам проходження військової служби.

 На сьогодні під час дії особливого періоду граничний вік призову збільшується до 60 років – тобто, до терміну перебування військовозобов’язаних у запасі. (Ст.20; 28 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»).

Строки укладання контрактів:

- для осіб рядового складу –від 1 року до  10 років;

- для осіб сержантського та старшинського складу - від 1 року до  10 років;

-строк військової служби в календарному обчисленні встановлюється до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію.

6-місячний контракт

 Для військовослужбовців строкової військової служби та військовослужбовців військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, які під час дії особливого періоду вислужили не менше 11 місяців, осіб, звільнених з військової служби під час дії особливого періоду. Строк проходження військової служби для таких військовослужбовців може бути продовжено за новими контрактами на строк шість місяців.

Право на освіту

Особи рядового, сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом та продовжили строк військової служби за новим контрактом, мають право навчатися без відриву від військової служби у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів.

Збереження місця роботи

 За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом зберігається місце роботи, посада і компенсується із бюджету середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, в яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності. (Ст.119 «Кодексу законів про працю України»).

Право на пенсію

 Пенсіонерам із числа військовослужбовців та осіб, які отримають пенсію у разі призову їх на військову службу під час часткової чи загальної мобілізації, на особливий період, або прийняття на військову службу за контрактом, виплата пенсій на час такої служби не припиняється. Після звільнення з військової служби цих осіб виплата їм пенсій здійснюється з урахуванням додаткової вислуги років від часу повторного прийняття їх на службу до дня демобілізації або звільнення.

 Військовослужбовцям Збройних Сил України держава гарантує стабільне грошове забезпечення, яке з 1 січня 2019 року підвищено до рівня 10000 грн. – 20000 грн., одноразову матеріальну допомогу впродовж кожного року, виплату грошової допомоги на оздоровлення, щорічну оплачувану відпустку (від 30 до 45 діб), професійне зростання, безкоштовне медичне обслуговування в закладах МО України та інше.

Бонус за підписання контракту

 Військовослужбовцям, які призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, у разі їх прийняття на військову службу за контрактом виплачується одноразова грошова допомога в таких розмірах:

- особам рядового складу – вісім розмірів прожиткового мінімуму (14096 грн.);

- особам сержантського і старшинського складу – дев’ять розмірів прожиткового мінімуму (15858 грн.);

-особам офіцерського складу – десять розмірів прожиткового мінімуму (17620 грн.).

(Постанова Кабінету Міністрів України від 30.08.2017 №704).

 Починаючи з 2018 року військовослужбовцям буде виплачуватись доплата за безпосереднє перебування в зоні проведення операції об’єднаних сил (ООС): перша лінія (10000 грн.), друга лінія (4500 грн.).

На сьогодні розроблено зміни до Закону України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо виплати грошової компенсації за піднайом житла для осіб рядового, сержантського та старшинського складу.

Ніжинський об’єднаний міський територіальний центр

комплектування та соціальної підтримки