БОТУЛІЗМ ТА ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА
11 червня 2019
Ботулі́зм (з лат. botulus — ковбаса) - це гостре токсико-інфекційне захворювання. Збудник захворювання токсин - Clostridium botulinum широко поширений в природі. Спори Clostridium botulinum протягом тривалого часу зберігаються, за певних умов та перетворюються у вегетативні форми і накопичуються в ґрунті, мулі, в трупах тварин. Спори й вегетативні форми з їжею і водою можуть потрапляти в кишечник людини, теплокровних тварин, птахів і риб. Джерелом інфекції є мертві тварини, птахи, риби, а ґрунт та річний мул - служать резервуаром інфекції.
Причиною захворювання на ботулізм є вживання людиною їжі, що накопичила токсин внаслідок забруднення її та розмноження вегетативних форм збудника. Небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах.
Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани, що відбувається внаслідок пошкодження шкіри з подальшим забрудненням дефектів шкіри (ран) спорами Clostridium botulinum.
Інкубаційний період при харчовому ботулізмі - від 8 годин до 10 діб, при рановому -5-14 днів.
Симптоми ботулізму:
• порушення близького зору;
• сильно виражена сухість у роті;
• важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
• підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
• запаморочення;
• короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп);
• ураження м’язів шиї та кінцівок.
Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово. З'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму ("сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі.
Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
Профілактика:
• щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, м'ясних та грибних консерв, консервів домашнього виробництва;
• не вживайте в їжу продукти харчування, якщо не впевнені, що зберігання та/або транспортування відбувалось належним чином та якщо сумніваєтесь у якості продуктів;
• ретельно мийте овочі і фрукти перед початком консервації, викидайте перезрілі або зіпсовані;
• видаляйте частки ґрунту з усіх продуктів. Якщо неможливо промити під проточною чистою водою, то спочатку необхідно очистити поверхню щіткою, а потім обробити кип'яченою водою.
При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.
Ніжинське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області