back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

03 червня 2019

На минулому тижні виникло 3 пожежі:

Ввечері 27 травня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу господарчої будівлі за адресою: Ніжинський район, с. Мала Кошелівка, вул. Шевченка. Внаслідок пожежі вогнем пошкоджено покрівля та перекриття по всій площі, пошкоджено домашнє майно.

Вночі 30 травня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу прибудови до житлового будинку за адресою: м. Ніжин, вул. Космонавтів. Внаслідок пожежі вогнем знищено покрівлю на всій площі та домашнє майно. Пошкоджено стіни прибудови на всій площі.

Ввечері 30 травня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу легкового автомобіля ВАЗ 2101. Внаслідок пожежі вогнем пошкоджено моторний відсік та переднє ліве колесо  автомобіля.

 Перевірку по вищевказаним фактам пожеж проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

  • обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.
  • виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.
  • маленька іскорка може стати причиною великого лиха.
  • паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.                         

З ПОЧАТКУ РОКУ НА ВОДОЙМАХ КРАЇНИ ЗАГИНУЛО 274 ЛЮДИНИ.

            Разом зі збільшенням температурних показників, стрімко зростає і кількість нещасних випадків на водоймах України. Це зумовлено наближенням купального сезону і необережному відпочинку біля води. Найпоширенішою причиною утоплення є саме недотримання правил безпечної поведінки громадянами. Зокрема, це купання в не обладнаних для цього місцях та переоцінка власних можливостей.

            Так, 30 травня на Чернігівщині було виявлено двох потонулих. Перший випадок зафіксовано на р. Десна в с. Снов'янка Чернігівського району, а другий - на р. Лисогір в с. Іванківці Сребнянського району. Загалом, з початку року на водоймах країни вже загинуло 274 людини, з яких 25 дітей. При цьому врятовано 138 людей, у тому числі 20 дітей.

            Зважаючи на збільшення кількості надзвичайних подій біля водойм, Державна служба України застерігає: для того, щоб уникнути трагедії під час відпочинку, необхідно завжди дотримуватися елементарних правил безпеки! Зокрема:

  1. Купатися дозволяється в спокійну безвітряну погоду при швидкості вітру до м/сек, температурі води – не нижче + 180 С, повітря – не нижче + 240 С.
  2. Перед купанням рекомендується пройти огляд лікаря.
  3. Після прийняття їжі купатися можна не раніше, ніж через 1,5-2 год.
  4. Заходити у воду необхідно повільно, дозволяючи тілу адаптуватися до зміни температури повітря та води.
  5. У воді варто знаходитись не більше 15 хв.
  6. Після купання не рекомендується приймати сонячні ванни, краще відпочити у тіні.

Щоб запобігти трагічним випадкам на водоймищах, не можна входити та пірнати у воду після тривалого перебування на сонці. Периферичні судини сильно розширені для тепловіддачі. При охолодженні у воді настає різке рефлекторне скорочення м'язів, що введе за собою припинення дихання.

У міжсезоння, коли спостерігається перепад температур і води, купатися небезпечно. Вода ще не прогрілася до потрібного мінімуму (+ 180 С), і тих, хто необачно кидається у воду, підстерігає судома.

Якщо судома звела м’язи кисті, треба міцно стиснути руку в кулак, зробити нею різкий рух убік, а потім розкрити кулак.

У разі судоми м’язів стегон обхопіть ногу з внутрішнього боку гомілки (біля кісточки за підйом) і, зігнувши в коліні, із силою відтягніть ногу рукою назад до спини.

Якщо судома схопила у ділянці живота, переверніться на спину і, утримуючи тіло на поверхні води, рухами рук підтягніть коліна до живота, а потім випростайте ноги.

       Начальник Ніжинського МРВ

       У ДСНС у  Чернігівській області

       Кравцов Д.С.

 

В м. Ніжині та Ніжинському районі працівники ДСНС

проводять рейди по житловому сектору

Проблема виникнення пожеж у житловому секторі громадян викликає особливого занепокоєння у рятувальників ДСНС України. Слід зазначити, що з початку року зареєстровано 82 пожежі в м. Ніжині та Ніжинському районі. Біда, у переважній більшості випадків, трапляється в оселях соціально незахищеної категорії населення. Самотні громадяни похилого віку, інваліди, багатодітні та неблагонадійні родини, люди, які зловживають алкогольними напоями не завжди в змозі підтримувати належним чином пожежну безпеку своїх помешкань.

З метою профілактики пожеж, інших надзвичайних подій 28 та 29 травня, спільно з представниками засобів масової інформації, проведені профілактично-роз'яснювальні рейди на території с. Заньки та м. Ніжина відповідно.

В ході роботи фахівці ДСНС у житлових будинках виявили порушення правил пожежної безпеки, зокрема пошкоджені дроти та скрутки електромереж. Такі недоліки ставлять під загрозу життя власників осель та життя оточуючих. Співробітники ДСНС вказали господарям на наявні недоліки та провели роз`яснювальну роботу, під час якої довели вимоги заходів безпеки у побуті та першочергові дії у разі виникнення пожежі.

Зважаючи на те, що на Ніжинщині виникають пожежі з причини дитячих пустощів з вогнем, особлива увага приділялась роз'яснювальній роботі серед батьків багатодітних родин щодо недопущення залишення дітей без нагляду, навчання підростаючого покоління правилам безпеки, зокрема як поводитись з сірниками, електроприладами, а також у разі виявлення вибухонебезпечних і підозрілих предметів.  Під час проведення профілактичної роботи рятувальники вручили мешканцям будинків листівки й пам'ятки з інструкціями з питань безпечного поводження у різних небезпечних ситуаціях.

       Начальник Ніжинського МРВ

       У ДСНС у  Чернігівській області

       Кравцов Д.С.

 

Служба порятунку інформує.

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

 

Служба порятунку застерігає.

Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань.  Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

 

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області