back

У Ніжині вперше проходить театральний фестиваль аматорських колективів

17 травня 2019

Театральний рух в Україні розпочався у 19 столітті, життя якому дали режисери, драматурги та актори – Михайло Старицький, Марко Кропивницький, Іван Карпенко-Карий, Микола Садовський та наша землячка, перша народна артистка України Марія Заньковецька. Але ж усі ці корифеї української сцени були аматорами, що доводить – не обов’язково мати професійну освіту, щоб нести мистецтво театру глядачу.

 

У наш час в Україні працює понад триста народних театрів, які відзначаються жанровою різноманітністю, експериментують з формою, засобами виразності, манерою гри та сценічним простором, а головне – зацікавлюють та приваблюють глядача.

 

Тож для розвитку і популяризації аматорського театрального мистецтва в Україні, і на Ніжинщині зокрема, за підтримки Чернігівської облдержадміністрації та Ніжинської райдержадміністрації на базі Ніжинського академічного українського драматичного театру ім. М.Коцюбинського започатковано перший Всеукраїнський театральний фестиваль аматорських колективів «Лискавиця».

 

Відкриття фестивалю відбулося 16 травня, і триватиме він ще протягом двох днів. Урочисто відкривали захід голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин та директор Ніжинського театру Юрій Муквич. Побажали публіці в залі насолоди від вистав, а акторам-аматорам - вдалої гри і вдячного глядача.

 

На сцені театру фестиваль розпочав київський колектив BRAGINA STUDIO постановкою для дітей «Час пити чай». Загалом, участь у заході візьмуть колективи з Гомеля (Білорусь), Чернігова, Вишгорода, Бобровиці, Сосниці та Срібного.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА