back

У с.Світанок відзначили 74-у річницю Перемоги над нацистами та вшанували загибих у роки Другої світової війни

10 травня 2019

У роки Другої світової війни ешелон з чеськими та словацькими воїнами був обстріляний фашистами поблизу села Світанок Ніжинського району. Усі загиблі воїни були поховані у цьому населеному пункті у Братській могилі.

 

У 1980 році у Світанку поряд з могилою було відкрито Музей українсько-чесько-словацької дружби, як вияв дружніх почуттів України до народів Чехії і Словакії, до їх синів, які загинули в боях за звільнення України від нацистських загарбників в період 1941-1945 років.

 

Кожного року на могилу загиблих та до музею приїжджають військові аташе Чехії та Словакії, щоб вшанувати пам'ять земляків. За роки зав’язалися між ними та учнівсько-педагогічним колективом Світанківського навчально-виховного комплексу дружні стосунки. Налагоджується спілкування наших дітей з ровесниками із закладної школи с. Нітрянське Рудно (Словаччина).

 

Так і цього року 09 травня вшанувати загиблих, побувати на мітингу, відвідати музей та поспілкуватися з учнями приїхали до Світанку військовий аташе Словакії Юзеф Джурі із дружиною Адріаною та військовий аташе Чехії Радек Клапіл. Традиційно до заходу на честь Перемоги над нацистами долучається і керівництво району, зокрема цьогоріч заступник голови райдержадміністрації Оксана Мелашенко.

 

Присутні гості разом з громадськістю взяли участь у спільній заупокійній молитві та поклали квіти до Братської могили і Обеліску Слави, встановленому на честь загиблих світанківців у роки Другої світової війни.

 

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА

Фото Олександра Василенка, газета «Ніжинський вісник»