back

Латвійська делегація зустрілась з посадовцями та аграріями Ніжинщини

03 травня 2019

З дружнім візитом до Ніжина учора, 02 травня, завітала латвійська делегація на чолі з Алдісом Адамовічом - депутатом Сейму Латвійської Республіки, керівником групи депутатів по співпраці з парламентом України. Поважних гостей зустрічали у Ніжинському агротехнічному інституті управлінці, освітяни й аграрії Ніжинщини, зокрема народний депутат України Олександр Кодола, голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин, голова районної ради Олег Бузун, директор агротехнічного інституту Василь Лукач, директор агротехнічного коледжу Олена Литовченко.

 

За круглим столом Олександр Кодола представив гостей, подякував їм за візит та дійсно справжні дружні стосунки, що склалися між Латвійською Республікою та Україною. Латвія підтримує нашу державу на міжнародному рівні, в тому числі у її прагненні стати членом ЄС, надає соціальну й благодійну допомогу, зокрема у лікуванні та реабілітації учасників АТО (ООС), - наголосив народний депутат.

 

Вячеслав Івашин ознайомив гостей із Ніжинським районом, підкреслюючи, що економічною складовою регіону є аграрний бізнес. Оскільки Латвія є аграрною країною, то відзначив, що у латвійців варто повчитися розвитку тваринництва, що, на жаль, сьогодні занепадає, та новітнім механізмам переробки сільськогосподарської продукції.

 

Керівники сільськогосподарських підприємств району Микола Чуприна (ТОВ «РІД») та Станіслав Ременюк («ТОВ «Агро Надія») розповіли про роботу своїх підприємств, озвучили проблеми галузі та досягнення. Латвійці не приховували свої здивування, що ці аграрії надають благодійну й соціальну допомогу для населених пунктів, в яких працюють.

 

У ході спілкування обидві сторони дійшли до висновку, що спільною проблемою для Латвії та України є виїзд молоді із сіл до мегаполісів та закордон. Тож латвійці радили присутнім керівникам ОТГ створювати перш за все нові робочі місця, а вже потім відновлювати соціальну інфраструктуру, адже школи, садочки та клуби нікому не потрібні, якщо туди немає кому ходити.

 

Олег Бузун наголосив на необхідності освітньої співпраці між латвійцями та ніжинцями в напрямку сільського господарства.

 

Василь Лукач та Олена Литовченко ознайомили гостей із своїми навчальним закладами: з кадровим та студентським потенціалом, фінансово-економічним забезпеченням вузів та роботою навчально-науково-виробничого підрозділу.

 

Алдіс Адамович подякував ніжинцям за теплий прийом, привітав Україну із проведенням демократичних виборів та обранням нового президента і відзначив, що нашій державі варто зберегти європейський курс. Наголосив, що співпраця між Латвією та Україною буде продовжена та запросив до подальшого обміну досвідом.

 

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА