back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

22 квітня 2019

 

На минулому тижні виникло 4 пожежі:

Ввечері 17 квітня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про загорання сухої трави на відкритій території за адресою: поблизу м. Ніжин. Внаслідок пожежі вогнем знищено суху траву на площі 1 га.

Вночі 19 квітня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про зіткнення двох легкових автомобілів за адресою: м. Ніжин вул. вул. Шевченка поблизу будинку 99-А. Внаслідок зіткнення один автомобіль загорівся.

Вночі 20 квітня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про загорання сміття на відкритій території за адресою: м. Ніжин вул. Широкомагерська. Внаслідок пожежі вогнем знищено сміття на площі 10 м.кв.

Вранці 21 квітня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про загорання сміття на відкритій території за адресою: м. Ніжин вул. Кунашівська. Внаслідок пожежі вогнем знищено сміття на площі 0,01 га.

Перевірку по всім вище вказаним фактам пожеж проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

  • обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.
  • виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.
  • маленька іскорка може стати причиною великого лиха.
  • паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.

                                   Громадська акція «Запобігти. Врятувати. Допомогти.»

            На Чернігівщині рятувальниками УДСНС України у Чернігівській області систематично здійснюються профілактично-пізнавальні заходи у закладах освіти з питань навчання дітей правилам безпечної життєдіяльності. Під час їх проведення співробітники Служби порятунку нагадують дітям про небезпеки, які оточують людину у повсякденному житті, вчать свідомо відноситись до вимог безпечної поведінки, а також знайомлять зі своєю роботою. Для того, щоб зустрічі містили більше корисної та практичної інформації, надзвичайники залучають спеціальну техніку й обладнання,  запрошують фахівців інших екстрених служб.

            18 квітня на території Ніжинської ЗОШ I-II ступенів №14 рятувальники провели захід громадської акції «Запобігти. Врятувати. Допомогти.» На початку, надзвичайники під час класно-групового заняття довели до вихованців закладу основні вимоги пожежної безпеки у побуті та під час дозвілля, алгоритм дій у разі виникнення пожеж, інших надзвичайних подій, а також правила поводження при виявленні вибухонебезпечних і підозрілих предметів. Практичний етап заходу розпочався з сигналу навчальної тривоги про виникнення умовної пожежі, за яким учні та персонал організовано здійснили евакуацію із навчального закладу. За задумом під час евакуації на другому поверсі школи залишилися учні, які самостійно не могли залишити приміщення, тому рятувальники за допомогою пожежної драбини здійснили евакуацію учня. Вже на подвір’ї співробітники Служби порятунку продемонстрували присутнім технічні можливості пожежно-рятувальної техніки і спорядження. Діти з захопленням спостерігали, як рятувальники прокладають рукавну лінію та гасять умовну пожежу. Вихованці закладу приміряли пожежні каски, працювали з пожежним стволом та ставали в чергу, щоб посидіти у пожежному автомобілі.  В ході заходу рятувальники відповіли на різноманітні запитання дітей та надали їм для засвоєння отриманих знань відповідні пам'ятки із заходами безпечної поведінки. На завершення, керівництво навчального закладу відзначило необхідність проведення таких практично-пізнавальних заходів для поглиблення знань учнівської молоді з питань безпеки життєдіяльності.

 

ТИЖДЕНЬ ЗНАНЬ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ

Щороку в Україні з настанням літніх канікул збільшується кількість надзвичайних подій за участю дітей. Головними причинами дитячого травматизму й трагічних наслідків є: пустощі з вогнем та пожежонебезпечними приладами, порушення правил дорожнього руху, недотримання заходів безпеки на водоймах, під час грози, мандрівок до лісу, при виявленні вибухонебезпечних предметів часів Великої Вітчизняної війни тощо.

Відтак постає нагальна потреба у проведенні масово-роз'яснювальних заходів серед дітей щодо дотримання ними правил безпечної поведінки та набуття навичок дій в разі виникнення надзвичайних ситуацій різного характеру.

З метою проведення цілеспрямованої профілактичної роботи, виховання поважного ставлення до безпеки людини, формування у підростаючого покоління світоглядних та етичних основ здорового способу життя, усвідомлення необхідності вироблення навичок дотримання відповідних правил поведінки, оволодіння основними прийомами, методами і засобами захисту від несподіваних травм, що виникають під час порушення життєвого процесу в побуті, під час трудової діяльності чи в соціальному середовищі, а також підняття рівня інформаційно-просвітницької роботи з питань забезпечення безпечної життєдіяльності населення з 15 по 19 квітня у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах міста та району проводився Тиждень знань безпеки життєдіяльності.

            Під час проведення Тижня знань безпеки життєдіяльності в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах з дітьми відпрацьовувалися практичні дії в умовах виникнення надзвичайних подій з наданням першої допомоги травмованим і потерпілим. З метою навчання правилам безпеки життєдіяльності та набуття практичних навичок, дій і поведінки в разі виникнення надзвичайних подій різного характеру організоване відвідування дітьми пожежної частини та музею. В школах та дитячих садках міста та району проводилися виступи серед дітей, батьківські збори з тематики запобігання невиробничого травматизму серед дітей з залученням працівників Ніжинського МРВ. Проводилися конкурси, вікторини на знання правил безпечної поведінки та з питань профілактики невиробничого травматизму.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій та Міністерство освіти і науки звертаються до батьків. Шановні батьки! Не залишайте дітей без нагляду ! Дбайте про безпеку своїх дітей, дотримуючись правил безпечної поведінки в побуті. Це варто зусиль! Виховуйте у дітей навички культури безпечної поведінки, демонструючи на власному прикладі обережність у поводженні з вогнем, газом, водою, побутовою хімією, ліками. Знайдіть декілька хвилин на відверту розмову з дітьми про це. Пам'ятайте, що вимірюватимуться ці хвилини ціною життя. А щоб неждана мить не стала початком великої біди - потрібно давати дітям чіткі рекомендації, як діяти в тій чи іншій ситуації. Пам'ятайте, що життя наших дітей залежить тільки від нас самих!

 

Служба порятунку інформує.

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає.

Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань.  Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

 

Шановні громадяни! У випадку, якщо вам стало відомо про неправомірні дії, як кримінального так і корупційного характеру з боку працівників підрозділів ДСНС ви можете звертатися за телефонами довіри Управління ДСНС України у Чернігівській області: 0-222-65-25-41; 65-25-42;

Телефони довіри Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області: 3-15-67; 3-17-43; 2-54-60.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області