back

Проблеми реформування медицини району та шляхи їх вирішення обговорили на засіданні Колегії РДА

05 квітня 2019

 

  Про організацію роботи медичної галузі району в умовах реформування, надання якісних та доступних медичних послуг населенню на первинному та вторинному рівнях мова йшла на сьогоднішньому розширеному засіданні Колегії райдержадміністрації.

  Перед початком роботи голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин та голова районної ради Олег Бузун нагородили спільною Почесною грамотою заслуженого працівника сільського господарства України Володимира Гоя з нагоди ювілейного дня народження.

  Первинну медичну допомогу у Ніжинському районі забезпечує комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги», до складу якого входять 6 амбулаторій загальної практики – сімейної медицини (Ніжинська, Лосинівська, Вертіївська, Галицька, Крутівська, Талалаївська), 41 фельдшерський пункт та 1 фельдшерсько-акушерський пункт.

  На вторинному рівні медичну допомогу надає  комунальний заклад «Ніжинська центральна районна лікарня», який зараз проходить процедуру реформування.

  Керівники  установ Іван Бондар та Юрій Солодько звітували про їх роботу, озвучили ряд проблемних питань та першочергові завдання,  спрямовані на розвиток  системи охорони здоров’я в районі, покращення матеріально-технічної бази медичних закладів тощо.

  За словами Івана Бондаря, станом на сьогодні підписано 20719 декларацій з лікарями, що складає 76,6%. Серед проблем - питання фінансування первинної ланки, відсутність медичних працівників у фельдшерських пунктах сіл Зруб,  Титівки, Сальне, Л.Ріг,  Переяслівка та  Перебудова. Враховуючи вимоги медичної реформи в плані використання в роботі електронної медичної карти, електронного рецепту та електронного лікарняного листа виникла необхідність дооснащення амбулаторій комп’ютерною та іншою оргтехнікою.  

   Потребує першочергового вирішення і питання завершення реорганізації Ніжинської ЦРЛ у комунальне некомерційне підприємство «Ніжинська центральна районна лікарня», комп’ютеризації робочих місць з метою підключення до медичної інформаційної системи для співпраці з Національно службою здоров’я України. Гостро стоїть проблема кадрового забезпечення лікарні, на чому наголошували Юрій Солодько та завідуюча терапевтичним відділенням Зінаїда Литвиненко. Також на сьогодні є потреба і у придбанні сучасного медичного обладнання, зокрема, ендоскопа. Адже точна та якісна діагностика захворювань має неабияке значення для їх подальшого лікування.

 Вячеслав Івашин подякував усім медичним працівникам в особі їх керівників за їх нелегку та відповідальну роботу та запевнив, що районна влада буде всіляко сприяти у вирішенні всіх проблемних питань, які виникають у процесі реформування медицини району. Голова райдержадміністрації наголосив, що  важливим завданням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, керівників та працівників  медичних закладів району є впровадження реформи в дію, метою якої є наближення якісних медичних послуг до пацієнта.

 Перед присутніми також виступили голова районної ради Олег Бузун, перший заступник голови РДА Сергій Батрак та завідувач Ніжинським протитуберкульозним амбулаторно-поліклінічним  відділенням Чернігівського  протитуберкульозного диспансеру Іван Коросько.  

 Після завершення Колегії перед селищним та сільськими головами виступив директор Ніжинського РЕМу Володимир Самсоненко, який надав кваліфіковані роз"яснення щодо розподілу та постачання електроенергії, утримання та експлуатації електричних мереж,  правил передачі показників електролічильників, відлючення боржників тощо. 

Заступник військового комісара Ніжинського об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки Микола Баргамін разом із заступником голови РДА Оксаною Мелашенко акцентували увагу керівників територіальних громад на посиленні роботи у напрямку забезпечення весняного призову на строкову військову службу.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю райдержадміністрації