back

Збереження громадських пасовищ та обробіток земель кормових угідь обговорили на сході села у Великій Кошелівці

19 березня 2019

Загальні збори громадян у с. В.Кошелівка відбулись минулого тижня, районну владу представляв перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Батрак. Серед запрошених – представник народного депутата України Олександра Кодоли Олексій Пірковський, керівник відділення ТОВ «Дружба Нова» Кернел Віталій Фурса, дільничний інспектор Андрій Котюх, керівник ветлікарні Анатолій Кошовий.

 

У Великокошелівської сільської ради бюджет невеликий, тому видатки були спрямовані, в першу чергу, на утримання установ – сільської ради, клубу, пожежної команди та технічного працівника фельдшерського пункту, - наголошував сільський голова Олександр Соломаха.

 

На території села проживає 530 мешканців, проте жителів працездатного населення значно більше, ніж пенсійного віку. У місцевій школі навчається 59 учнів, 4-ро дітей народилось торік. Більшість працездатного населення громади утримує худобу – 94 корови, 22 кози та 19 коней. У Ніжинському районі В.Кошелівка одне з небагатьох сіл, де утримується ВРХ, тож питання захворюваності серед тварин на лейкоз тут досить актуальне. Про заходи з обстеження корів на лейкоз та профілактичні заходи говорив керівник ветеринарної лікарні Анатолій Кошовий.

 

Найбільше питань та зауважень у присутніх на зборах громадян було до інвесторів – збереження громадських пасовищ, обробіток земель кормових угідь, що розпайовані та узяті в оренду, більша соціальна підтримка пайовиків та школи. На ці питання намагались відповісти представники ТОВ «Дружба Нова» Кернел Віталій Фурса та Павло Дзюба.

 

Про роботу народного депутата Олександра Кодоли розповів його представник Олексій Пірковський, про спрямовані обранцем кошти державного бюджету на соціально-економічний розвиток територій, і для громади с. В.Кошелівка зокрема.

 

Перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Батрак звернув увагу присутніх, що реформа децентралізації, ініційована Президентом України, спрямована на фінансову незалежність громад і збільшення повноважень по вирішенню багатьох питань, спрямованих на розвиток територій, збільшення власних надходжень бюджетів. Як-от, передача у власність сільської ради земель поза межами громади, земель колективної власності, проектні, польові дороги, лісові смуги. Їх інвентаризація дозволить значно наповнити бюджети, - наголосив посадовець. Також Сергій Анатолійович звернув увагу на те, що минулого року Уряд значно збільшив фінансування ремонту доріг по всій Україні, і Чернігівщини зокрема. Так, вперше вдалося за рахунок державного бюджету відремонтувати комунальні дороги у Ніжинському районі в трьох населених пунктах. Для великокошелівців – аварійний відрізок на шляху Заньки – В.Кошелівка. За подальшої державної політики у цьому напрямку у найближчі роки питання ремонту доріг закриються, - впевнений посадовець, - адже на поточний рік для Чернігівської області вже виділено 500 млн. грн.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА