back

Запобігання галузі бджільництва від отруєння бджіл засобами захисту рослин при проведенні польових робіт

19 березня 2019

 

    З початком періоду інтенсивних робіт із захисту рослин та широким  використанням пестицидів у сільському  господарстві наростає протистояння між аграріями і бджолярами. Загострюється проблема охорони і захисту бджіл від отруєнь.

    Для уникнення можливого негативного впливу пестицидів на бджіл, людину і навколишнє середовище товаровиробники району повинні суворо дотримуватись заходів безпеки при роботі з ними. Асортимент пестицидів, застосування, норми, кратність обробок повинні чітко відповідати “Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених для використання в Україні, доповненням до “Переліку” та інструкціям з безпечного застосування пестицидів. Фізичні і юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки с/г культур, згідно ст. 37 Закону України “Про бджільництво”, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це органи місцевого самоврядування, пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10-ти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату. Оскільки, господарства повідомляють населення про місце і час обробок пестицидами через радіо, пресу, подвірні обходи, органи місцевого самоврядування, то власники повинні поставити пасіку на облік у сільській раді за місцем постійного розташування. При отриманні повідомлення про проведення обробітку сільськогосподарських культур пасічник повинен вивезти пасіку у безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін передбачений обмеженням при застосуванні пестицидів. Роботи з пестицидами, враховуючи вплив та безпечність для бджіл, слід проводити у вечірні та ранкові години. Беручи до уваги токсичність всіх пестицидів для бджіл, обприскування сільськогосподарських культур, які є медоносами, потрібно проводити у фазу до цвітіння або після цвітіння.

   Дотримання законів України «Про бджільництво», «Про захист рослин», «Про пестициди і агрохімікати», «Про місцеве самоврядування в Україні», зустрічі, діалог, співпраця,  партнерське взаєморозуміння  між товаровиробниками та бджолярами дозволить уникнути випадків загибелі бджіл через застосування засобів захисту рослин. Виробництво меду, гарні врожаї, їх реалізація, буде на користь кожній із сторін - це запорука робочих місць нашим громадянам, зміцнення економіки  держави, рівноправне бізнес-партнерство у світовому співтоваристві.

За інформацією відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації